Abuz în serviciu, mită şi trafic de influenţă, într-un dosar cu nume grele din magistratură, poliţie şi învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Huluban, Ioan Galiş şi fiica lui, Malvina, Patriţiu Dărăban şi Ioan Abrudan FOTO Arhivă
Ioan Huluban, Ioan Galiş şi fiica lui, Malvina, Patriţiu Dărăban şi Ioan Abrudan FOTO Arhivă

13 persoane, printre care oameni de afaceri, un judecator, un fost inspector şcolar şi doi poliţişti, au fost trimise în judecată, anchetatorii vorbind despre acuzaţii de constituirea unui grup infracţional, dare şi luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi fals intelectual.

Unul dintre cele mai complexe dosare instrumentate de către procurorii DIICOT Sălaj a ajuns pe masa magistraţilor Curţii de Apel Cluj. Oamenii de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş, fiica acestuia din urmă, Malvina Galiş, lichidatorii Sorin Cosma, Răzvan Traian Zăvăleanu şi Ramona Fărăianu, judecătorul Patriţiu Dărăban, fost vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, fratele acestuia, Ionel Dărăban, poliţiştii Marius Felician Fărcaş şi Gheorghe Vasile Zaha, fostul inspector şcolar general Ioan Abrudan, omul de afaceri Dumitru Ardelean, şi finul lui Galiş, Petru Daniel Pop.

Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice după ce în 26 februarie 2016, procurorii şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj au efectuat opt percheziţii pe raza judeţelor Sălaj şi Cluj, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor lichidatori judiciari, poliţişti şi a unui magistrat. Mai multe persoane au fost reţinute, pentru ca în ziua următoare, opt suspecţi să fie duşi la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii clujeni au respins propunerea şi au dispus ca trei dintre inculpaţi afacerişii Ioan Huluban şi Ioan Galiş, precum şi judecătorul Patriţiu Dărăban să fie plasaţi sub control judiciar.
Cercetările în acest dosar complex s-au întins pe parcursul a 2 ani, perioadă în care procurorii au audiat peste 200 de martori.

Strategii puse la cale la vânătoare

Afaceriştii Ioan Huluban şi Ioan Galiş sunt acuzaţi de instigare la dare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fapte pe care le-ar fi comis pentru a prelua patrimoniul firmei Eurocard 2000 aflate în insolvenţă. "Societatea a fost vândută unei alte firme, deţinute tot de Galiş şi Huluban, pentru doar un milion de lei, deşi fusese evaluată la 4,8 milioane de lei, fiind, astfel, prejudiciaţi ceilalţi creditori", susţine procurorul de caz Dan Bubuiug, şeful DIICOT Sălaj. Potrivit acestuia, în procesul de lichidare al societăţii Eurocard 2000 ar fi fost implicaţi atât lichidatorii, cât şi judecătorul Dărăban, care ar fi efectuat diferite proceduri ilegale.

Fostul vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj ar fi fost pus în legătură cu cei doi de către un alt om de afaceri cunoscut în judeţ - Dumitru Ardelean, patronul SC Drum Construct Pericei - şi el inculpat în dosar, cu care avea relaţii economice. El ar fi apelat la magistrat pentru a primi sprijin într-o problemă ce ţinea de intrarea în insolvenţă a societăţii pe care o administra. Dărăban l-a sfătuit să plătească creanţa respectivă, sens în care s-a stins lichidarea firmei.

În semn de mulţumire pentru sprijinul acordat, Ardelean a organizat o partidă de vânătoare special pentru vicepreşedintele Tribunalului. În timp, partidele de vânătoare la care magistratul a fost invitat s-au înmulţit.

În acest context, judecătorul s-a gândit să îi propună lui Ardelean să ia în chirie cele trei autoutilitare ale societăţii Alba Extra, firmă deţinută de suspect şi de fratele său. Conform procurorilor, “Dărăban şi fratele său se înţeleseseră în prealabil să obţină pentru fiecare maşină dată în chirie la Drum Construct, câte 1.000 de euro/lună. După întâlnirea pe care magistratul a avut-o cu patronul firmei din Pericei, acesta din urmă a propus preţul de 10.000 de lei/lună pentru fiecare din cele trei camioane, adică la un preţ supraevaluat”.

Judecătorul, suspendat din funcţie

Cum Ardelean, Huluban şi Galiş erau parteneri vechi de afaceri şi pentru că Galiş ştia despre închirierea la preţ supraevaluat a autoutilitarelor, l-a rugat pe patronul Drum Construct să intervină pe lângă judecător în rezolvarea intereselor lor în dosarul de lichidare a Eurocard 2000. “Ardelean s-a întâlnit cu Galiş şi Dărăban înainte de unul din termenele de judecată şi au discutat aspecte legate de lichidare. Au urmat o serie de ilegalităţi comise de judecător în dosarul respectiv pentru asigurarea obţinerii patrimoniului Eurocard 2000 de către Galiş şi Huluban pe SC Euro Trans Mol, societatea deţinută tot de ei”, mai spun anchetatorii.

După o carieră de peste 30 de ani în sistemul judiciar, Patriţiu Dărăban a fost suspendat din funcţie până la finalizarea procesului, au transmis oficialii Tribunalului Sălaj. Cu puţin timp înainte de percheziţiile DIICOT, el făcuse o cerere privind pensionarea anticipată, aprobată, de altfel, de către Colegiul Superior al Magistraturii. Decretul privind eliberarea sa din funcţia de judecător, prin pensionare, nu a fost semnat nici acum de către preşedintele României.

Note mari la Bac recompensate cu o masă

O altă latură a dosarului vizează infracţiuni de întocmire în fals a unor documente oficiale, după ce Ioan Galiş ar fi condus pe bulevardul Mihai Viteazu cu 114 kilometri pe oră, la puţin timp după ce a ucis un om într-un accident rutier produs tot din cauza vitezei, pentru ca în momentul în care a fost depistat şi prins de poliţişti, să convină cu aceştia ca, pentru a nu rămâne fără permis, procesul verbal să fie încheiat pe numele fiicei lui. În acest condiţii, tânăra în vârstă de 24 de ani, dar şi cei doi poliţişti care l-au scăpat pe Galiş de luarea permisului - ofiţerul Gheorghe Zaha şi agentul principal Marius Felician Fărcaş - au fost trimişi în judecată. Acuzaţiile aduse Malvineri Galiş sunt complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, dar şi complicitate la trafic de influenţă, după ce, spune procurorul de caz, s-ar fi bucurat de o notă mărită la Bacalaureat, ca urmare a intervenţiei tatălui său la fostul inspector şcolar general, Ioan Abrudan. Acesta din urmă, inculpat şi el, l-ar fi asigurat pe omul de afaceri că absolventa va avea nota pe care şi-a doreşte, stabilind şi semnele pe care să le facă pe lucrare. În schimb, afaceristul ar fi oferit comisiei de examen o masă pe proprietatea pe care acesta o deţine la Bănişor.

“Lucrările inculpatei la Bacalaureat, la limba română şi matematică, au fost reevaluate de o comisie din Ministerul Educaţiei, care le-a notat cu 5.90 şi 4.90, faţă de 9,1, respectiv 9 primite la examen. Ulterior, membrii comisiilor care au evaluat iniţial lucrările, le-au recorectat, notându-le cu 7,80”, a subliniat Dan Bubuiug, conform căruia cauza privindu-i pe componenţii comisiei de Bacalaureat a fost disjunsă, urmărirea penală fiind în plină desfăşurare.

Pe parcursul celor doi ani de cercetări, apărătorii inculpaţilor au solicitat de trei ori instanţei să urgenteze finalizarea rechizitoriului, obţinând de fiecare dată termene limită; procurorul de caz a invocat, însă, extinderea urmăririle penale şi pentru alte fapte, precum şi volumul foarte mare al investigaţiilor ce trebuiau făcute.

Mai puteţi citi:

Ce a decis Curtea de Apel Cluj în cazul magistratului sălăjean suspectat de corupţie

Percheziţii la o companie de gaz. Procurorii vorbesc despre corupţie, fals şi uz de fals

Fost poliţist condamnat pentru corupţie. Timp de şapte ani a făcut afaceri fără ca superiorii săi să ştie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite