Ce a decis Curtea de Apel Cluj în cazul magistratului sălăjean suspectat de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandatul actualului vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj expiră la sfârşitul lunii iunie FOTO Adevărul
Mandatul actualului vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj expiră la sfârşitul lunii iunie FOTO Adevărul

Patriţiu Dărăban, vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, va sta încă 60 de zile sub control judiciar, au decis, în noaptea de marţi spre miercuri, magistraţii Curţii de Apel Cluj. Magistratul este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu.

După o şedinţă ce s-a întins până după miezul nopţii, magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins ca nefondată plângerea formulată de către Patriţiu Dărăban, vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, împotriva ordonanţei DIICOT Sălaj, prin care s-a dispus prelungirea duratei măsurii preventive a controlului judiciar. Dărăban a fost obligat să achite cheltuielile judiciare în valoare de 150 de lei, în favoarea statului. Decizia instanţei clujene este definitivă.

Prietenii cimentate la vânătoare
Numele vicepreşedintelui Tribunalului Sălaj apare într-un dosar de corupţie, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) şi de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, judecătorul ar fi săvârşit ilegalităţi în procesul de lichidare al societăţii Eurocard 2000, administrată de Ioan Huluban şi Ioan Galiş, şi ei inculpaţi în dosarul amintit. Dărăban ar fi fost pus în legătură cu cei doi de către un alt om de afaceri cunoscut în judeţ: Dumitru Ardelean, patronul SC Drum Construct Pericei, cu care avea relaţii economice. Acesta din urmă ar fi apelat la magistrat pentru a primi sprijin într-o problemă ce ţinea de intrarea în insolvenţă a societăţii pe care o administra. Dărăban l-a sfătuit să plătească creanţa respectivă, sens în care s-a stins lichidarea firmei.
În semn de mulţumire pentru sprijinul acordat, Ardelean a organizat o partidă de vânătoare special pentru vicepreşedintele Tribunalului. În timp, partidele de vânătoare la care magistratul a fost invitat s-au înmulţit.

Autoutilitarele fratelui, închiriate la suprapreţ
În acest context, judecătorul s-a gândit să îi propună lui Ardelean să ia în chirie cele trei autoutilitare ale societăţii Alba Extra, firmă deţinută de suspect şi de fratele său. Conform procurorilor, “Dărăban şi fratele său se înţeleseseră în prealabil să obţină pentru fiecare maşină dată în chirie la Drum Construct, câte 1.000 de euro/lună. După întâlnirea pe care magistratul a avut-o cu patronul firmei din Pericei, acesta din urmă a propus preţul de 10.000 de lei/lună pentru fiecare din cele trei camioane, adică la un preţ supraevaluat”.
Cum Ardelean, Huluban şi Galiş erau parteneri vechi de afaceri şi pentru că Galiş ştia despre închirierea la preţ supraevaluat a autoutilitarelor, l-a rugat pe patronul Drum Construct să intervină pe lângă judecător în rezolvarea intereselor lor în dosarul de lichidare a Eurocard 2000. “Ardelean s-a întâlnit cu Galiş şi Dărăban înainte de unul din termenele de judecată şi au discutat aspecte legate de lichidare. Au urmat o serie de ilegalităţi comise de judecător în dosarul respectiv pentru asigurarea obţinerii patrimoniului Eurocard 2000 de către Galiş şi Huluban pe SC Euro Trans Mol, societatea deţinută tot de ei”, mai spun anchetatorii.

Propus pentru arestare
Judecătorul Patriţiu Dărăban are o vechime de peste trei decenii în sistemul judiciar şi ocupă funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj de şase ani, în 2015 el încercând fără succes să câştige concursul organizat de către Institutul Naţional al Magistraturii pentru şefia instanţei sălăjene.
La sfârşitul lunii februarie, procurorii DIICOT Sălaj au propus arestarea preventivă a magistratului, însă Curtea de Apel Cluj a fost de altă părere şi a dispus plasarea inculpatului sub control judiciar pentru 60 de zile. La expirarea acestui termen, anchetatorii au dispus prelungirea cu încă 60 de zile a măsurii controlului judiciar.
În acelaşi dosar sunt anchetaţi oamenii de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş, fiica acestuia din urmă, Malvina, fostul inspector şcolar general, Ioan Abrudan, poliţiştii Marius Fărcaş şi Gheorghe Zaha, precum şi inspectorul vamal Dumitru Bode, fratele deputatului PNL Sălaj, Lucian Bode.

Vă mai recomandăm:

Cum se întinde caracatiţa corupţiei. Un judecător, doi poliţişti, un fost inspector şcolar general, mână-n mână cu influenţi oameni de afaceri

Decizie în dosarul caracatiţei corupţiei din Sălaj. Sunt vizaţi judecători, poliţişti, inspectori şi oameni de afaceri cunoscuţi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite