5 mirodenii care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Cum se foloseşte coriandrul
0
A da gust şi savoare preparatelor este provocarea majoră pentru orice gospodină. Secretul reuşitei stă în condimente şi în folosirea acestora în felurile de mâncare potrivite.
Condimentele au fost dintotdeauna apreciate pentru plusul de gust, aromă şi culoare dat preparatelor. Picante, dulci sau parfumate, mirodeniile se prezintă într-o gamă extrem de variată, de la clasica boia, la exoticul wasabi, de la banalul piper, la preţiosul şofran. Fiecare îşi are rolul bine definit în personalizarea şi punerea în valoare a preparatului din farfurie.
Iată câteva dintre condimentele care nu ar trebui să îţi lipsească din bucătărie:
Boiaua de ardei
Ingredientul "vedetă" al bucătăriei maghiare, boiaua sau paprika este o pudră de ardei uscaţi. Acest condiment se foloseşte nu doar pentru a adăuga savoare mâncării, dar şi culoare. O puteţi utiliza în sosuri, fripturi, gulaş sau dacă faceţi cârnaţi de casă.
Coriandrul
Uşor de recunoscut prin mirosul său specific, coriandrul este atât condiment, cât şi plantă aromatică. Frunzele sale se folosesc proaspete, asemeni celor de pătrunjel, în timp ce seminţele - extrem de parfumate, de altfel - sunt excelente pentru murături, dar se potrivesc foarte bine şi pentru a da un plus de savoare cărnii de porc sau de pui.
Cuişoarele
Utilizate în multe bucătării ale lumii, atât întregi, cât şi măcinate, cuişoarele sunt alegerea perfectă pentru parfumarea unui pahar cu vin sau cidru cald, pe care să il savurezi alături de cei dragi, în zilele friguroase de iarnă.
Scorţişoara
Graţie gustului aromat şi dulce pe care îl are această coajă de culoare roşcată-cenuşie, scorţişoara este unul dintre condimentele preferate în orice sezon. Fie că vorbim de un ceai ori de carnea de miel, de o tartă cu mere ori de un curry indian cu pui, de un vin fiert ori de turtă dulce, scorţişoara încântă oricând nu doar papilele gustative, ci şi simţul olfactiv.
Oregano
Oregano este considerată o plantă aromatică de bază în gastronomia mediteraneeană, pentru gustul uşor mentolat, care dă o savoare deosebită mâncărurilor. Poate fi adăugat cu succes în sosurile de roşii, în legume coapte, pe pizza, în salata cu mozzarella şi roşii, dar şi pe fripturi.
Mai puteţi citi: