Un nou bir aplicat tinerilor: chiriaşii ANL, impozitaţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriaşii ANL Bârlad au aflat despre impozit de pe un afiş lipit de uşa blocului FOTO Sabina Ghiorghe
Chiriaşii ANL Bârlad au aflat despre impozit de pe un afiş lipit de uşa blocului FOTO Sabina Ghiorghe

280 de familii din Bârlad, chiriaşi ai blocurilor ANL din oraş, vor trebui să plătească impozit pe locuinţă deşi nu sunt proprietari. Decizia aparţine administratorului clădirilor, SC CUP SA, în baza HG nr. 502/iulie 2013.

La finele lunii aprilie, chiriaşii ANL din Bârlad au fost înştiinţaţi prin intermediul unor afişe lipite de uşa blocului că de la începutul anului curent sunt plătitori de imozit pe locuinţele închiriate. Anunţul este semnat de conducerea SC CUP SA Bârlad, administratorul blocurilor. Chiriaşii au fost puşi să-şi dea acordul privind modalitatea de achitare a noului bir şi au fost invitaţi să semneze  pe un tabel cu mai multe rubrici.

Titularilor contractelor de închiriere li s-a oferit posibilitatea de a alege între a plăti impozitul pe locuinţă la CUP sau la biroul de Taxe şi impozite din cadrul Primăriei Bârlad. Totodată, au fost nevoiţi să-şi dea  acceptul de a primi şi pe viitor agent termic la comun sau debranşarea de la centralele de bloc.

În Bârlad sunt 280 de locuinţe ANL. Potrivit estimărilor, fiecare titular va trebui să plătească un impozit pe locuinţă calculat după suprafaţa locuinţei şi zona în care se află aceasta: între 50-120 lei.


Impozitul pe locuinţă al chiriaşilor ANL se face în baza Hotărârii de Guvern (HG) nr. 502/17 iulie 2013, privind modificarea şi completarea normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Legii nr. 152/1998, privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Actul normativ amintit prevede din ce e compusă chiria aneliştilor (cheltuieli administrare, întreţinere şi reparaţii, , recuperarea investiţiei şi impozitul pe clădire şi teren). Nu se face precizarea că impozitul trebuie achitat de chiriaşi.

anunt anl barlad
image

Impozit ori chirie majorată

„Dacă nu putem  percepe impozitul de la chiriaşi, vom mări cuantumul chiriei”, a menţionat, pentru „Adevărul”, Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA.

elena creanga

FOTO: Elena Creangă, director economic al SC CUP SA Bârlad

Impozitarea chiriaşilor ANL nu a fost supusă spre dezbatere în Consiliu Local (CL), implicit, nu există nicio de hotârăre a consilierilor în acest sens. „Până la apariţia HG 502/2013, în chiria încasată de la ANL era inclusă cota de cheltuieli de reparaţii şi întreţinere, amortizarea investiţiei şi cheltuieli de administrare. Nu se vira nicio sumă spre ANL”, a explicat Elena Creangă, directorul economic al CUP SA.

Chiriaşii sunt consternaţi că trebuie să achite impozit pe proprietăţi fără a deţine aşa ceva. Oamenii au început să studieze legea, alţii au apelat la specialişti. „Am căutat legea pe internet şi nu se menţionează nicăieri că impozitul trebuie plătit de chiriaşi, ci administratorul trebuie să-l vireze către stat din contravaloarea chirirei”, a spus un chiriaş.

„Conform normelor de drept comun, nu intră în obligaţia chiriaşului să plătească impozit pe locuinţă. Le recomand să solicite administratorului în ce bază legală sunt impozitaţi. Pe o lege specială se pot face derogări, dar nu am legislaţia în faţă să pot formula un punct de vedere pertinent”, a menţionat avocatul Dalila Herescu pentru ziarul „Adevărul”.

Explicaţia lui Adrian Solomon

Aneliştii bârlădeni care-şi pun speranţa într-o soluţie favorabililă din partea deputatului PSD Adrian Solomon, titular al unui apartament tip ANL, trebuie să-şi ia gândul: „De un an se tot amână aplicarea legii, acum nu se mai poate. CL Bârlad nu-şi permite să suporte impozitul pe aceste clădiri. Eu am solicitat să fie întrebaţi chiriaşii dacă vor să se debranşeze. Am 8 milioane pe lună la căldură. Dacă atât a gândit Tăriceanu în 2007, când a fost făcută legea, nu pot să fac nimic”.

Chiriaşi ANL scutiţi de impozit

În alte zone ale ţării, mai puţin defavorizate decât cele din judeţul Vaslui unde este cel mai mic salariu mediu pe economie din ţară şi se înregistrează cea mai mare rată a şomajului, s-au găsit soluţii. Potrivit  www.olteniteanul.ro , CL al oraşului Olteniţa a decis, în 2009, ca titularii contractelor de spaţii ANL să fie scutiţi de la plata impozitului pe clădiri.

Citeşte şi:

Oraşul cu mai mulţi alegători decât locuitori. 20.000 de cetăţeni mai mulţi decât în 2011

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite