Simbolul stemelor din judeţul Vaslui.  Peştele, albina, roata morii de apă şi capul de bour, atestate din Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stema Bârladului inspirată de sigiliul primarului de la 1610
Stema Bârladului inspirată de sigiliul primarului de la 1610

Stema municipiului Bârlad, judeţul Vaslui, se compune dintr-un scut triunghiular pe fond albastru care are în mijloc o roată de moară şi în jurul ei trei peşti stilizaţi. Stema a avut drept model sigiliul Şoltuzului de Bârlad, primarul târgului de la 1610. Pe stema judeţului Vaslui apar albinele şi stupul din nuiele, peştii şi capul de bour moldovenesc

Actuala stemă a Bârladului a fost publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2005 după ce a parcurs toate etapele necesare pentru avizare, cinci la număr. Modelul de stemă a fost conceput de un specialist în domeniu, Radu Tudor Tiron, membru al Academiei internaţionale de heraldică, la propunerea prof. Dr. Elena Monu, preşedintele Academiei Bârlădene.

După 1990 au fost mai multe propuneri pentru stema oraşului. Una dintre ele propunea ca simbol rulmentul, Bârladul fiind supranumit pe vremea comuniştilor “oraşul rulmenţilor”. O altă propunere de stemă era ca în mijlocul scutului să se afle o carte, Bârladul fiind oraş cultural cu tradiţii. Ambele propuneri au fost respinse, actuala stemă a Bârladului fiind unanim acceptată de localnici şi cercetători.

“Una din regulile de bază pentru constituirea stemei unei aşezări este aceea de a surpinde cele mai vechi simboluri. În volumul IV din <Documente bârlădene> am găsit sigiliul primarului Şoltuz de la 1610 care avea dimensiunea unghiei mari de la mână. Stema Bârladului a fost reconstituită după acest sigiliu”, a precizat, pentru “Adevărul”, prof. Elena Monu.

stema barlad

În conformitate cu sigiliul Şoltuzului de Bârlad s-a stabilit ca în partea superioară a stemei să fie cinci turnuleţe medievale.

În “Istoria românilor”, de Constantin C. Giurescu, apărută în urmă cu 70 de ani, se face precizarea că până pe la 1790, râul Bârlad s-ar fi vărsat direct în Dunăre. Unii istorici susţină că râul avea un debit foarte mare şi că era navigal, chiar se putea circula cu corăbii de la Istanbul până la Bârlad. “Mă îndoiesc că a fost chiar aşa, dar sunt suficiente date potrivit cărora boierii din Evul Mediu aveau mori de apă pe malul Bârladului. Stema e cea care probează vechimea oraşului”, a precizat Elena Monu.

Spre exemplificare, prof. Monu a amintit simbolistica stemelor unor oraşe importante din Europa. Oxfordul, unul din cele mai vechi universităţi din lume, are în mijlocul stemei un cap de bou (oxford provine din germana veche şi înseamnă  trecerea boilor). Berlinul pe la 1200 era un simplu sat şi stema oraşului înfăţişează şi astăzi un ursuleţ.

Stema judeţului Vaslui

image

În ianuarie 2006, în şedinţă de Guvern a fost aprobată stema actuală a judeţului Vaslui. Modelul de stemă a fost conceput în 2004 de către un specialist în heraldică de la Bucureşti care a ales pentru crearea stemei simbolurile istorice ale fostelor ţinuturi ale judeţului: Vaslui, Tutova şi Fălciu. (Hotărârea nr. 60 din 19.01.2006 privind aprobarea stemei judeţului Vaslui).

Stema judeţului Vaslui se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, pe fond roşu, despicat în partea superioară, cele trei cartiere fiind delimitate de un firet de aur. În partea superioară, în primul cartier, în dreapta, se află un stup de nuiele, de argint, încadrat de trei albine de aur. În partea superioară, în al doilea cartier, în stânga, se află trei peşti suprapuşi, de argint, redaţi spre dreapta. În partea inferioară, în al treilea cartier, în câmp roşu, se află un bour de elan (moldovenesc), de argint, mergând spre dreapta.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite