Secretul minciunelelor moldoveneşti, gogoşile delicioase gătite ca pe vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minciunelele moldoveneşti sunt ceva mai complicat de preparat decât gogoşile simple, dar gustul şi aspectul final merită tot efortul.

Pentru prepararea „Minciunelelor“ este nevoie de aproximativ 120 de minute. Desertul va încânta deopotrivă gustul şi ochiul.

Iată reţeta folosită încă de pe vremea buncii, preluată din cartea de bucate a lui M. Sevastos, o adevărată Biblie a gospodinelor din anii '50-'60.

Ingrediente:
-    4 ouă
-    4 linguri de zahăr
-    Un vârf de cuţit de bicarbonat
-    2 linguri ulei
-    2 linguri unt topit
-    Făină cât cuprinde
-    O lingură de rom sau esenţă de rom
-    Ulei/untură pentru prăjit

Mod de preparare:

Ouăle întregi se bat foarte bine cu un praf de sare, apoi se adaugă pe rând zahărul pudră, untul, uleiul, romul şi bicarbonatul. După ce se omogenizează compoziţia se adaugă făina în ploaie şi se frământă aluatul cu mâna. Coca nu trebuie să fie nici prea moale, dar nici la fel de tare cum e cea pentru tăiţei.

Aluatul se împarte în două părţi egale. În timp ce jumătate se lasă la odihnit în vasul în care a fost frământat, cealaltă jumătate se întinde. Trebuie să iasă o foaie ceva mai groasă decât cea pentru tăiţei. Cu o rotiţă dinţată se taie aluatul de la un capăt la celălalt la distanţă de 4 centimetri. Fâşiile lungi obţinute astfel vor fi tăiate oblic din 12 în 12 centimetri. Astfel, se obţin mai multe bucăţele rombice. Fiecare bucăţică va fi crestată în mijloc, o tăietură lungă de circa 4 centimetri. Se prinde un col al fiecărei bucăţi, se trece prin deschizătura din mijloc şi se trag ambele colţuri ascuţite. Astfel, va fi realizată forma de fundă.

Model de minciunele FOTO Danielabucatariemoldoveneasca-ardelenească.blogspot.com

image

În timp ce modelăm minciunelele, se pune la încins tigaia/cratiţa cu ulei sau untură de porc. Gogoşelele se rumenesc pe ambele părţi, apoi vor fi scoase pe un vas întins pe care am aşezat şerveţele, astfel încât grăsimea în plus să fie absorbită. Acestea vor fi presărate din abundenţă cu zahăr vanilat.

Mincinele în formă de trandafir

Acelaşi aluat poate fi modelat şi în formă de floare. Foaia întinsă va fi tăiată cu trei pahare de formă diferită (unulde ţuică, altul de vin şi celălalt de apă). Cercurile obţinute vor fi aşezate unul peste altul de la cel mare la cel mai mic, apoi vor fi lipite în mijloc prin apăsarea degetului mic. Când se prăjesc în uleiul încins vor căpăta forma de trandafir. În mijloc, poate fi aşezată o vişină, o cireaşă, boale de afine etc.

Citeşte şi:

Reţetă delicioasă de ketchup moldovenesc. Cum se prepară sosul picant şi bun de-ţi lingi degetele

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute

VIDEO Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu  nucă măcinată, după reţeta bunicii

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite