Se întâmplă în Vaslui: Virginitatea unei copile de 8 ani, din Bârlad, face fix 8.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz şocant la Bârlad, unde o familie de etnie romă şi-a vândut copila unor necunoscuţi din judeţul Constanţa ce doreau o noră virgină care să le aducă venituri din cerşit. Bunicii miresei, elevă în clasa a II-a, nu înţeleg de ce se bagă autorităţile în viaţa lor: “Aşa facem de sute de ani!”

Copila a fost tocmită de părinţi în cursul lunii februarie şi imediat ce şi-au luat avansul au dat-o cuscrilor din Constanţa. Atunci a început şi calvarul copilei care, pe lângă sărăcie, a fost nevoită să îndure şi umilinţa de a cerşi pentru socri.

Diamanta şi Secter Petrache, o familie de romi, din Bârlad, au înstrăinat-o pe cea mai mare fiică a lor pentru 3.500 de lei, urmând să primească în timp diferenţa până la 8.000 de lei. Cel care urma să-i fie soţ are numai 11 ani. Luminiţa e primul din cei cinci copii ai lor şi ar mai avea o fiică de vânzare, de numai 6 ani.

Copila urma să se căsătorească după tradiţia romilor pe 6 martie, dar petrecerea a fost stricată de reprezentanţii Protecţiei Copilului care au deschis o anchetă şi le-au luat mireasa în ajunul nunţii.

Copila de 8 ani a fost internată iniţial într-un centru de plasament din Constanţa, apoi a fost transferată la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat Bârlad. Toată ancheta a plecat de la un apel anonim prin care autorităţile erau sesizate că minora a fost „vândută pentru suma de 8.000 de lei”. Părinţii au negat vehement acest lucru. Au susţinut că au trimis-o pe copila la Constanţa pentru a avea grijă de o mătuşă cu probleme locomotorii.

În urma anchetei sociale desfăşurate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a formulat o plângere penală împotriva celor doi soţi cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane. Cazul a fost preluat de poliţiştii de la Biroul de Crimă Organizată, sub coordonarea unui procuror de la DIICOT Vaslui.

„Copilul a fost supus diferitelor forme de neglijare, rejectare, umilire şi a fost înstrăinată de părinţi unor persoane care s-au purtat în mod abuziv faţă de copil, în sensul că au pus-o să cerşească. Părinţii nu au o percepţie realistă asupra copilului, minora fiind văzută ca o sursă de pentru un trai mai decent. În acest caz se va solicita instanţei judecătoreşti decăderea din drepturile părinteşti”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Ionel Brătianu, de la DGASPC Vaslui.

image

La internare, fetiţa era complet derutată cu privire la statutul său. Se considera o femeie măritată cu socrii de care trebuia să aibă grijă, inclusiv să cerşească pentru a le asigura traiul.

„Poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate Vaslui s-au sesizat din oficiu cu privire la acest caz. Sub coordonarea unui procuror DIICOT se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori”, a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

“Aşa e la noi de sute de ani”

Familia Petrache trăieşte într-o căsuţă dărăpănată la marginea Bârladului, într-o sărăcie lucie. Stau gard în gard cu bunicii paterni, cei care par să aibă grijă de cei patru frăţiori mai mici ai “miresei”, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani.
“Nu e adevărat că am vândut-o, doar am logodit-o. Aşa e la noi de sute de ani. Fetele se tocmesc de mici. Şi pe noi ne-au promis părinţii de mici. Nu a plecat deloc din casa noastră”, a declarat Daverescu Petrache, bunicul patern al miresei de 8 ani.

Toată comunitatea s-a adunat la poarta lor să le susţină cauza. Toţi le-au luat apărarea. Singura persoană care a recunoscut pe jumătate că au greşit a fost bunica fetiţei: “E fată mare, e cum trebuie. A fost o greşeală, nu trebuia să fie aşa. Nora şi băiatul meu s-au dus la Protecţia Copilului să o aducă acasă. Eu zic că azi o aduce acasă”.
„Am primit 35 milioane de lei vechi şi trebuia să mai primesc alţi . Aşa e legea la noi. Se poate ajunge şi la 500 milioane de lei şi chiar un miliard pentru fetele mari. Dacă nu respectăm înţelegerea trebuie să dăm banii înapoi. Numai că i-am cheltuit. Dacă fata a mai fost măritată, suma scade la jumătate”, a declarat Secter Petrache, tatăl miresei.

image

Citeşte şi:

Protecţia Copilului: Copiii străzii, cei romi, săraci sau cu dizabilităţi sunt în continuare vulnerabili

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite