Reţeta perfectă pentru tort de mere cu cremă de zahăr ars: secretul unui desert festiv la îndemâna oricui
0Tortul de mere cu cremă de zahăr ars este mult mai gustos decât banalul tort de mere, este foarte uşor de preparat şi nicio gospodină nu va da greş
Principalul avantaj al acestui tort constă în aceea că iese gata însiropat şi combinaţia de mere coapte cu blatul pufos şi crema de zahăr ars este absolut delicioasă.
Tort de mere şi cremă de zahăr ars
Ingrediente:
- 3-4 mere
- 8 ouă
- 50 grame unt
- 500 ml lapte
- 3 linguri făină
- Esenţă vaniile sau rom
- O linguriţă de scorţişoară măcinată
- Frişcă pentru decor
Mod de preparare:
În vasul rotund în care vom face tortul se pun 4 linguri de zahăr pe care îl vom carameliza. Mai exact, se pune cratiţa pe foc şi vom amesteca zahărul până când se topeşte şi capătă o culoare maronie. Stingem focul apoi vom apleca vasul cu atenţie în toate părţile pentru ca zahărul topit să îmbrace tot interiorul.
Cât timp se răceşte zahărul caramelizat vom curăţa merele (tăiate în două) şi le vom aşeza pe fundul vasului. Jumătăţile de mere le vom aşeza cu scobitura unde a fost cotorul în sus pentru a aşeza în fiecare câte un cubuleţ de unt, apoi presărăm scorţişoară. Le punem la cuptorul încins timp de 20 de minute.
În timp ce merele se coc vom face compoziţia pentru crema de zahăr ars din 5 ouă, lapte (500 ml) şi 5 linguri de zahăr, plus esenţă de rom sau vanilie. Ingredientele le vom bate cu mixerul sau cu telul până se omogenizează. Compoziţia o vom turna peste merele încinse şi mai lăsăm la cuptor încă 30 de minute. Între timp facem o compoziţie ca pentru pandişpan din 3 ouă, 3 linguri de zahăr şi 3 linguri de făină. Turnăm balatul peste crema de zahăr ars şi lăsăm la cuptor până se rumeneşte uşor.
Tortul se va lăsa la răcit în vasul în care l-am copt. Vom pune deasupra un capac sau platoul pe care îl vom răsturna şi lăsăm să se răcească. Este de preferat să-l facem seara şi să-l lăsăm până dimineaţa. Apoi vom desprindem marginea cu un cuţit şi îl vom răsturna în platou. Atenţie, trebuie făcută mişcarea rapid pentru a nu se rupe blatul şi pentru a nu curge siropul. Tortul îl putem îmbrăca cu frişcă naturală ori putem opta pentru frişca Hulala.
Acelaşi tort poate fi făcut şi fără mere.
Poftă bună!
Citeşte şi: