Reţeta delicioasă pentru pâinea de cartofi. Secretul preparării acasă a celei mai gustoase şi hrănitoare pâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâine de cartofi bine coaptă
Pâine de cartofi bine coaptă

Gustul pâinii de casă este inconfundabil, cu atât mai mult dacă este preparată după reţete tradiţionale. Pâinea de cartofi specifică doar anumitor zone ale ţării poate fi preparată acasă.

Reţeta de pâine de cartofi propusă de „Adevărul” este una clasică, fiind preluată din carte de bucate a lui M. Sevastos (ediţia 1956):

Ingrediente:
-    1 kg făină
-    2 kg cartofi
-    Sare după gust (1-2 linguriţe)
-    50 grame drojdie

Mod de preparare:
Curăţăm cartofii şi îi punem la fiert până se înmoaie. Îi scoatem, îi sfărâmăm, iar când se răcoresc puţin cât să suporte degetul, îi trecem prin sită sau prim maşina de tocat. Într-un vas suficient de încăpător, amestecăm piureul de cartofi cu drojdia desfăcută puţin în apă şi amestecăm cu jumătate din făină fără să adugăm apă nici pentru înmuiatul mâinilor. Amestecăm bine compoziţia, acoperim aluatul cu un prosop  şi punem la loc cald să dospească o noapte, chiar şi mai bine. A doua zi adăugăm făină cât cuprinde şi frământăm puternic şi repede.

Când aluatul începe să se întindă şi se ia de pe mâini îl acoperim şi îl lăsăm să crească 3-4 ore cel mult. După ce a crescut tăiem aluatul în atâtea bucăţi câte pâini vrem să facem, apoi dăm aluatului formă rotundă sau lungă. Aluatul trebuie presărat cu făină ca să nu se lipească de blat. După ce aşezăm pâinea în tavă o lăsăm să crească.

Între timp încingem cuptorul. Când pâinea a crescut şi cuptorul e suficient de bine încins, ungem pâinea cu apă şi o crestăm cu un cuţitaş de două-trei ori. Pâinea rotundă se crestează cel mult o dată. Dăm la cuptor şi avem grijă să nu fie prea încins. Pâinea de jumătate de kilogram se va coace în aproximativ jumătate de oră, pâinea de un kilogram va fi gata după o oră. Când s-a rumenit suficient o scoatem din cuptor şi se pune pe un suport (fund) din lemn dar nu pe lat ca atunci când le dăm la cuptor ci înclinate. Vara se pune mai puţină dreojdie decât iarna.

Citeste si:

Patru reţete delicioase pe bază de mere. Cum poţi prepara un desert simplu şi sofisticat în acelaşi timp, fără a sta prea mult timp în bucătărie 

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite