Povestea lui Duracell, prichindelul campion mondial la arte marţiale. Fraţii din Bârlad care fac înaltă performanţă sportivă şi sunt stâlpii familiei

0
0
Rareş Mîrzac (Duracell) FOTO Sabina Ghiorghe şi arhiva sensei Manta
Rareş Mîrzac (Duracell) FOTO Sabina Ghiorghe şi arhiva sensei Manta

Fraţii Rareş (10 ani) şi Toma Mîrzac (14 ani) sunt printre cei mai titraţi sportivi din Bârlad la categoria lor de vârstă, cu titluri de campion mondial sau naţional la sporturi complet diferite. Sportivii reşesc să menţină şi rezultatele şcolare forte bune şi sunt un real spirjin pentru mama lor, aceasta fiind nevoită momentan să îi crească singură, soţul ei fiind plecat la muncă în Anglia.

Rareş Mîrzac este elev în clasa a IV-a a Şcolii gimnaziale „M. C. Epureanu” Bârlad şi din acest an a devenit campion mondial la Kempo la categoria lui de vârstă şi vicecampion naţional la rugby-tag. Totodată a obţinut titlul de cel mai bun jucător al turneului  (la rugby-tag) în cadrul Olimpiadei Naţionale a sportului şcolar. Este cunoscut în ring sub numele Duracell, poreclă pe care i-au dat-o colegii după primul antrenament la arte marţiale şi care acum este imprimat pe costumul sportiv.

Foarte mic de înălţime (1.26 m) şi cu aspect aparent firav (28 kg), ascunde un talent care îi uimeşte pe antrenori. Face arte marţiale de la trei ani şi legitimat la clubul sportiv „Miyagi Dojo”, antrenat de sensei Gabriel Manta - arte marţiale. În plus face parte din echipa de rugby-tag a şcolii unde învaţă cu profesorul Bogdan Jora.

dureacell

„Sunt sportivi înăscuţi. Îmi amintesc de primul antrenament al lui Rareş, când a venit cu nişte papucei cu trei numere mai mari şi a umplut toată sala de energie până i-a obosit pe toţi. Atunci i-au spus Duracell şi aşa i-a rămas numele. Şi fratele lui, Toma, era la fel de mic de înălţime dar a început brusc să crească. Aparenţele îmşeală în cazul lui Rareş, ie unul din ceimai tehnici jucători la categoria lui de vârstă. Mă sperie uneori raportul dintre înălţime şi performanţă”, a povestit sensei Manta.

dureacell

La Campionatulmondial de Kempo, Duracell a luptat la categoria 10-12 ani şi maximum 40 de kilograme. În sală a luptat cu cei mai mari şi a reuşit să-şi dovedească supremaţia.

Toma Mîrzac (14 ani), elev în clasa a VII-a, şi în 2016 a obţinut titlul de vicecampion mondial la arte marţiale, sport pe care îl practică de la 7 ani şi campion naţional la rugby-tag.

„Este de remarcat că sunt la fel de buni la învăţătură , nu doar pe terenul de sport. Rereş e mai năzbâtios, dar Toma este foarte conştiincios şi ordonat fie că e pe ternul de sport, fie la orele de curs. Excelează şi la învăţătură, aşa cum o face şi în sport”, a spus prof. Bogdan Jora.

dureacell

Mama fraţilor Mîrzac face şi ea arte marţiale, sport de care s-a apucat datorită copiilor. „La început veneam să-i însoţesc la antrenament, apoi mi-am zis că e mai bine să fac şi eu încălzirea decât să stau să-i provesc. Uneori e greu, dar băieţii mei mă ajută foarte mult. Toma şi-a luat rolul de bărbat în casă fiind nevoită temporar să-i cresc singură”, a spus Emilia Mîrzac.
 

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri