Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor
0Medicul Oleg Tacu, de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, replantează cu succes membre amputate fără a se ajuta de microscop.
Singurul specialist în microchirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, Oleg Tacu, face adevărate minuni cu ochiul liber. Chirurgul originar din Republica Moldova are o acuitate vizuală aparte, care îi permite să opereze fără microscop.
Chirurgul-fenomen face intervenţii chirurgicale extrem de dificile, bazându-se pe ştiinţă, pe dexteritatea dobândită în ani de muncă, pe pasiunea dusă la extrem şi pe ochii de şoim cu care l-a înzestrat natura. Oleg Tacu, în vârstă de 36 de ani, este medic specialist în microchirurgie plastică şi reparatorie. El reuşeşte să facă intervenţii pe care alţi chirurgi nu le-ar putea efectua fără ajutorul microscoapelor performante. Medicul Tacu replantează membre amputate, suturează nervi, vase de sânge şi ligamente fără microscop.
Citeşte panoul oftalmologic de la 11 metri
„Eram conştient că am o vedere foarte bună, dar nu mi-a trecut prin cap că sunt diferit de ceilalţi oameni. Abia în timpul rezidenţiatului, când am asistat la primele operaţii de microchirurgie plastică, am realizat că am o vedere ieşită din comun. Profesorii mă certau că mă aplec sub lupe, pentru a vedea cu ochiul liber cum se fac suturile”, povesteşte “chirurgul-microscop”.
Controalele oftalmologice efectuate au stabilit că Oleg are acuitate vizuală de 1.5, aproape dublă faţă de oamenii cu vedere bună, care se pot lăuda cu acuitate vizuală de 1.0. Panoul oftamologic poate fi citit, în mod normal, de la o distanţă de 6 metri. Doctorul Tacu distinge literele cele mai mici de pe panou de la 11 metri!
A studiat în paralel tratate de medicină din Rusia
Darul natural cu care este înzestrat ţine loc de aparatura pe care spitalul bârlădean nu-şi permite s-o achiziţioneze. Un microscop performant, indispensabil în microchirurgie, costă între 30.000 şi 80.000 de euroeuro. „Am solicitat spitalului să achiziţioneze un microscop, dar nu sunt resurse”, spune Tacu.
El operează fără „mâna a doua”, un chirurg care să-l asiste, astfel că singurul ajutor primit e cel acordat de asistentele din blocul operator. În facultate era foarte aprieciat pentru că studia în paralel tratatele de medicină în limba rusă, mult mai documentate decât cele din România. Medicii ruşi au adunat în tratatele lor informaţii preluate din toată lumea.
Reconstrucţia-pasiune, chirurgia estetică-necesitate
Doctorul s-a angajat la spitalul din Bârlad în urmă cu doi ani şi a ales această unitate tocmai pentru patologia grea şi diversificată. „Am remarcat, în timpul rezidenţiatului, că vin foarte multe cazuri grele de la Bârlad pentru că nu erau specialişti. Pe acest considerent am ales spitalul, dar şi datorită mentorului meu, doctorul Lucian Popa, care este bârlădean.”
SalariulSalariul „chirurgului-microscop” este de 1.490 de lei. Uneori, munca îi este răsplătită un pic mai bine, în funcţie de numărul gărzilor. Oricum, medicul nu are pretenţia să primească mai mult, deoarece face chirurgire plastică reparatorie din pasiune. Banii de care are nevoie pentru a-şi întreţine familia îi face din operaţii estetice: în fiecare week-end, el operează într-o clinică particulară din Iaşi.
Aniversare petrecută în sala de operaţie
Oleg Tacu a împlinit 36 de ani pe 5 aprilie. Chiar de ziua lui, şi-a lăsat acasă soţia însărcinată şi musafirii veniţi să-l felicite, pentru a fi prezent la o urgenţă medicală. Un pacient de 56 de ani a ajuns la spital cu amputaţie de mână dreaptă cu un circular. Degetul 5 (degetul mic) a rămas la locul accidentului, iar degetele 2, 3 şi 4 se mai ţineau de fragmente de os şi piele. Operaţia de reconstrucţie a mâinii a durat mai bine de patru ore. În acest interval de timp, Tacu a efectuat o mulţime de intervenţii: reducerea deschisă a fracturilor (n.r. - reaşezarea degetelor), fixarea de broşe Kirsner, artereografie, neurorafie, tenorafie (n.r. – sutura arterelor, a nervilor şi a tendoanelor), oprirea sângerării, acoperirea defectelor de lambou de vecinătate (întinderea pielii pentru acoperirea zonelor descoperite), sutură piele, pansament şi gipsare.
Recuperare în 6 săptămâni
"A fost o operaţie foarte grea. Dacă aducea la spital degetul amputat total, îl reconstruiam şi pe acela. Recuperarea completă se va face în 6 săptămâni, după care pacientul îşi va putea folosi mâna la fel ca înainte de accident”, explică doctorul Tacu.
FOTO: Relu Dragomir, pacientul cu mâna dreaptă amputată, va putea să folosească membrul, peste 6 săptămâni, exact ca înainte de accident
Relu Dragomir, pacientul operat, a realizat ce şansă a avut abia după operaţie: „Îi spun domnului doctor <<La mulţi ani>> şi îi mulţumesc că a venit să mă opereze în timpul liber, chiar de ziua lui. Sunt din Cernavodă şi am venit la Dragomireşti (localitate din vecinătatea Bârladului) pentru a construi o casă. Soţia nu ştie ce am păţit, i-am spus că am doar o zgârietură. ”
S-a stabilit la Bârlad
Oleg Tacu, specialist specialist în microchirurgie plastică şi reparatorie, s-a născut la Soroca, oraş din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Tânărul a studiat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Oleg Tacu s-a stabilit definitiv la Bârlad şi intenţionează să-şi aducă alături şi părinţii.
Citeşte şi: