Parc auto cu maşini de lux la Poliţia de Frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma echivalează cu bugetul de investiţii în infrastructura stradală a municipiului Vaslui, care se ridică la aproape 1,3 milioane de lei.

Zeci de maşini, cele mai multe furate, îşi aşteaptă proprietarii la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui. Un autovehicul furat şi uitat de proprietari poate fi cumpărat de norocoşi cu un „discount“ de până la 75%. Poliţiştii de frontieră se uită cu invidie la cele 35 de maşini scumpe care zac în curtea instituţiei.

Proprietarii, de negăsit
„Vedetele“ parcului auto sunt o limuzină Mercedes Benz S 350 CDI, înmatriculată în Germania, pe care poliţiştii de frontieră au depistat-o anul trecut, în Vama Albiţa, şi un SUV Audi Q7, ambele în valoare de peste 50.000 euro. Numărul maşinilor furate, care au fost depistate la frontieră în acest an, este cu mult mai mic faţă de 2010. 

Maşinile descoperite de oamenii legii provin din Italia, Germania şi Spania. În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul autoturismelor respective au declarat că nu ştiau că acestea apar în baza de date a autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă“.

De obicei, maşinile rămân la sediul IJPF, chiar mai mult de un an, din cauză că nu pot fi ridicate până la finalizarea cercetărilor. De asemenea, poliţiştii susţin că întâmpină dificultăţi în găsirea proprietarilor, mai ales în condiţiile în care hoţii reuşesc să modifice sau chiar să schimbe elementele de identificare ale vehiculelor.

Doar două maşini vândute
„Durează foarte mult până găsim proprietarul, dar şi până ce acesta vine să-şi ridice maşina. De regulă, de recuperarea vehiculelor se ocupă firmele de asigurări, însă am avut şi un caz în care proprietarul, un cetăţean german, a refuzat să vină să recupereze autoturismul, un Volkswagen Passat, model mai vechi“, a spus Irina Mirică-Gheucă, purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui. Autovehiculele care nu sunt revendicate sau ale căror proprietari nu pot fi identificaţi pot fi scoase la licitaţie de Direcţia Generală a Finanţelor Publice după un an de zile. „Am primit solicitări să evaluăm peste 40 de autoturisme, dar până acum nu s-au vândut decât două“, a declarat Elena Egorov, inspector la Compartimentul Valorificare.

Autovehiculele pot fi scoase în trei rânduri la licitaţie, iar atunci când nu se prezină nimeni se trece la vânzarea directă, caz în care pot fi cumpărate cu o reducere de aproximativ 75%. De regulă, sunt scoase la licitaţie autoturismele înmatriculate în ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Basarabenii, în topul hoţilor
În fruntea listei cu ţările de provenienţă a autovehiculelor semnalate ca fiind furate se află Italia, cu 21 de maşini. Aceatsa este urmată de Ungaria şi România, fiecare cu câte patru maşini. Din Regatul Unit şi Portugalia sunt câte trei autoturisme, iar din Spania şi Grecia câte două. Cele mai căutate mărci de către infractori au fost Mercedes cu 12 maşini furate şi BMW cu 9 autoturisme. În privinţa persoanelor implicate, cele mai multe sunt din Republica Moldova, 36, urmate de România, 13. Multe din autovehiculele furate au fost descoperite datorită folosirii bazei de date comune tuturor statelor Schengen. IJPF Vaslui are acces la acest sistem informatic de la sfârşitul anului trecut.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite