Pământul din judeţul Vaslui cumpărat bucată cu bucată de investitorii străini:  „Vom fi sclavi în ţara noastră. Fermierii locali vor rămâne doar cu utilajele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Valea Prutului anunţurile privind achiziţiile de teren agricol se întâlnesc la tot pasul
Pe Valea Prutului anunţurile privind achiziţiile de teren agricol se întâlnesc la tot pasul

În ultimele luni, comunele din judeţul Vaslui au fost luate cu asalt de investitorii străini dornici să achiziţioneze terenuri agricole. Aceştia se impun uşor în faţa fermierilor locali, finalizând tranzacţie după tranzacţie, plătind pe loc ţăranilor dispuşi să-şi vândă pământul decât să îl lase pârloagă.

Satele vasluiene au fost împânzite de afişe prin care investitorii anunţă că doresc să cumpere terenuri agricole, mai ales parcele compacte, cu o suprafaţă cât mai mare. Datorită calităţii bune a terenurilor, Valea Prutului a devenit principala atracţie a cumpărătorilor străini. 

Primarul comunei Vetrişoaia, Vasile Puiu, spune că, deja, peste 30% din suprafaţa agricolă a comunei se află în proprietatea investitorilor străini, acelaşi fenomen fiind înregistrat şi în alte comune din zonă. 

La începutul acestui an, investitorii străini aveau achiziţionate peste 12.000 hectare de teren agricol în judeţul Vaslui. Cele mai multe vânzări s-a înregistrat pe Valea Prutului, la Vetrişoaia, Fălciu, Duda Epureni, Drânceni, dar şi în alte zone ale judeţului precum Codăeşti sau Albeşti.

„Vin străinii şi pun presiune pe piaţa funciară de la noi. Un hectar de teren agricol se vinde cu aproximativ 3.500 de euro. Fermierii români nu sunt susţinuţi, nu au bani pentru a cumpăra. Nu mai durează mult şi vom fi sclavi în ţara noastră. Pe Valea Prutului, cei mai mulţi cumpărători de pământ sunt din Germania”, a declarat primarul Vasile Puiu.  

Primar: ”Eu îi sfătuiesc să nu vândă”

Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni spune că îi îndeamnă pe localnici să nu îşi vândă pământurile pentru că sunt bogăţia cea mai de preţ a ţăranilor.

image

 ”Chiar acum sunt prin sat nişte investitori din Monte Carlo, nu ştiu cine o fi în spatele lor şi nici nu mă interesează. Eu îi sfătuiesc pe oameni să nu vândă, însă mai sunt persoane care renunţă la pământ, fie sunt plecaţi din sat şi vor să scape de griji, fie au nevoie de bani. Sunt care au vândut şi cu 2000 de euro hectarul. Invazia asta a investitorilor străini îi va afecta puternic pe fermierii locali, care au investit în utilaje şi au luat pământul în arendă. Vor rămâne doar cu utilajele, pentru că străinii au altă strategie, mai întâi iau pământul şi apoi investesc în utilaje”, a precizat primarul comunei Drânceni, Gelu Pecheanu (foto dreapta),

Autorităţile locale, consideră că statul ar trebui să îi încurajeze pe fermierii români, să îi ajute să se împroprietărească cu terenuri, să le ofere facilităţi.


Mii de oferte de vânzare

În cursul lunii mai, pe site-ul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui au fost publicate 208 oferte de vânzare, pentru o suprafaţă de 225 hectare de teren. În perioada ianuarie-aprilie, au fost publicate în total 788 de oferte de vânzare a terenurilor agricole extravilane, pentru o suprafaţă de 830 hectare. Preţul mediu solicitat de ofertanţi este de 10.045 lei/hectar şi depinde de poziţia şi calitatea terenului, de mărimea parcelei scoase la vânzare. În primele cinci luni ale anului, DAJ a emis 131 avize în vederea realizării tranzacţiilor şi 3 avize negative, din cauză că nu au fost îndeplinite cerinţele legale privind preemtorii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite