Închisoare cu executare pentru fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui, care a furat peste 50 de tone de combustibil, în timp ce agenţii erau obligaţi să meargă pe jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui, Laurenţiu Turbatu, a fost condamnat de Judecătoria Vaslui, fiind găsit vinovat pentru devalizarea Poliţiei, la cârma căreia s-a aflat timp de 12 ani (1996 - 2012).

Judecătoria Vaslui a decis vineri, 19 mai, condamnarea lui Laurenţiu Turbatu la o pedeapsă totală de 5 ani de închisoare, în regim de detenţie, şi plata unei amenzi penale de 20.000 lei, sub sancţiunea transformării în zile de închisoare în caz de neachitare. 

Turbatu a fost condamnat pentru săvârşirea a 4 infracţiuni: patru ani de închisoare pentru delapidare, 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la instigare la fals intelectual, 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, 20.000 lei amendă penală - echivalentul a 200 zile-amendă pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.

 În cazul neachitării, judecătorii l-au avertizat pe fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui că amenda va fi transformată în 200 de zile de închisoare. 

În urma contopirii condamnărilor în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare judecătorii au adaugat un spor de 1 an închisoare ( 1/3 din suma celorlalte pedepse cu închisoare) şi pedeapsa amenzii penale de 20.000 lei, obţinându-se pedeapsa finală de 5 ani închisoare - cu executare în regim de detenţie - şi pedeapsa de 20.000 lei amendă penală. În plus, i-au interzis lui Turbatu dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita funcţia de gestionar sau administrator precum şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei închisorii.

Prejudiciu neachitat

Laurenţiu Turbatu a fost obligat să achite prejudiciu creat Poliţiei Locale Vaslui, în cuantum de 207.000 lei, judecătorii menţinând sechestru asigurator instituit asupra proprietăţilor acestuia, încă din timpul urmăririi penale.

Alături de Laurenţiu Turbatu a mai fost condamnat şi Paul Tunaru, fostul gestionar al Poliţiei Locale Vaslui. Acesta a fost condamnat la 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un program de supraveghere timp de doi ani. În plus, a fost obligat să execute 100 de zile de muncă neremunerată la Primăria Vaslui sau la Goscom Vaslui. Acesta a scăpat cu o pedeapsă mai blândă după ce şi-a recunoscut parţial faptele imputate. 

Decizia pronunţată vineri de Judecătoria Vaslui nu este definitivă, atât inculpaţii cât şi procurorii având posibilitatea să o atace în termen de zece zile de la comunicarea minutei. 

La Poliţia Locală Vaslui s-a furat ca-n codru

Ancheta în acest caz a început în anul 2011, după ce iniţial cazul a fost instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, care şi-a declinat competenţa către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. Fostul şef al Poliţiei Locale a fost acuzat că şi-ar fi însuşit suma de 207.000 lei, reprezentând contravaloarea a 53.802 litri benzină trecuţi în plus în foile de parcurs faţă de consumul real de combustibil înregistrat la bordul maşinilor de poliţie.

Perioada verificată de către procurori este 2005-2011, falsificarea documentelor făcându-se, potrivit anchetatorilor, cu complicitatea gestionarului instituţiei, Paul Tunaru.  
În schimb, ceilalţi 30 de angajaţi ai Poliţiei Locale Vaslui, anchetaţi în acelaşi dosar, au fost scoşi de sub urmărire penală, aceştia fiind sancţionaţi cu amendă administrativă cuprinsă între 400 şi 600 de lei de fiecare salariat în parte.
 
 În perioada 2005-2011, pentru alimentarea autoturismelor din dotare cu combustibil, Politia Locală Vaslui a achizitionat bonuri valorice de la doi furnizori, bonuri ce erau receptionate de comisia constituită în acest sens. După întocmirea fişelor de recepţie, bonurile valorice erau păstrate de Laurentiu Turbatu, potrivit unei decizii pe care acesta a emis-o în calitate de şef al instituţiei, deşi în mod legal, bonurile trebuiau să ajungă la administratorul instituţiei.

Procesele verbale, arse după declanşarea anchetei

”Din coroborarea declaraţiilor învinuiţilor conducători auto au rezultat următoarele aspecte: au existat carnete cu procese-verbale de predare a autoturismelor de serviciu de la un schimb la altul în care erau înscrisi numărul kilometrilor indicati la bord (…). După începerea anchetei penale, aceste carnete au fost strânse din dispozitia învinuitului Turbatu Laurentiu, nemaifiind gãsite, existând suspiciunea (potrivit opiniei mai multor agenti de politie locală) că au fost distruse prin ardere cu ocazia distrugerii si a altor materiale si documente vechi, foile de parcurs nu se completau zilnic, ci o dată pe lună, de regulă, la finele fiecărei luni sau la începutul lunii următoare, când învinuitul Tunaru Paul le dădea conducãtorilor auto câteva formulare de foi de parcurs, pe coltul cărora le scria cu creionul numărul de kilometri pe care acestia trebuiau să-l justifice prin completare”, au arătat procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Locale Vaslui.

Agenţii obligaţi să meargă pe jos, şeful cu bonurile la buzunar

În timp ce Laurenţiu Turbatu îşi însuşea bonurile de benzină, agenţii de la Poliţia Locală erau obligaţi să tragă maşinile de poliţie pe dreapta şi să meargă la intervenţii sau să patruleze pe jos, pe a face economie.

”Conducătorii auto au primit dispozitie de la învinuitul Turbatu Laurentiu să nu parcurgă cu autoturismele de serviciu zilnic mai mult de o anumitã distantã stabilitã, între 15-20 km într-o perioadã, între 25-30 km, în altã perioadă. La un moment dat, când unii dintre poliţiştii locali au început să discute între ei despre faptul că li se impunea să justifice pe foile de parcurs un kilometraj mult mai mare decât cel pe care stiau că îl efectuau în realitate, învinuitul Turbatu Laurentiu i-a adunat şi le-a spus să nu îşi facă probleme pentru asta, întrucât dacă va fi să răspundă cineva, el va răspunde”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

De la Poliţia Locală, sub aripa Consiliului Judeţean

Laurenţiu Turbatu a ajuns să conducă 12 ani Poliţia Locală din Vaslui, bucurându-se de susţinerea PSD, partid aflat la conducerea judeţului. După ce a demisionat de la şefia Poliţiei Locale, urmare a punerii sale sub acuzare, Laurenţiu Turbatu a fost angajat de Consiliul Judeţean la Asociaţia pentru Dezvoltarea Intracomunitară a Judeţului Vaslui, organizaţie din care fac parte toate unităţile administrativ teritoriale ale judeţului, al cărei scop, după cum însăşi se prezintă este ”de a înfiinţa, organiza, reglementa, finanţa, opera, monitoriza şi de a gestiona în comun serviciile de salubrizare din aria de competenţă a unităţilor administrativ teritoriale şi de asemenea de a realiza în comun proiecte de interes public local sau regional, furnizate pentru stabilirea, modernizarea şi/sau dezvoltarea, după caz, a sistemelor relaţionate de utilităţi pentru Serviciul de salubrizare în conformitate cu Strategia de dezvoltare”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite