Imaginile care au revoltat internetul: câine călcat de maşină după ce a fost tranchilizat de hingheri, un altul a fost îndesat într-un sac. Reacţia autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hingherii îndeasă într-un sac câinele tranchilizat
Hingherii îndeasă într-un sac câinele tranchilizat

Două filmuleţe publicate pe internet, în care sunt surprinse două acţiuni de capturare a câinilor fără stăpân de pe străzile din Vaslui, au stârnit revoltă printre iubitorii de animale.

În primele imaginile surprinse zilele trecute în muncipiul Vaslui se observă patru hingheri din cadrul Serviciului de ecarisaj al SC Goscom SA Vaslui, capturează un câine. După ce l-au tranchilizat, hingherii au îndesat câinele într-un sac pe care l-au legat la gură, iar apoi l-au aruncat în maşină. Imaginile pot fi vizionate aici.

Imaginile cu câinele îndesat în sac a stârnit un val de revoltă printre iubitorii de animale. Reprezentanţii Mişcării ”Dreptate pentru Animale” au reacţionat imediat înaintând sesizări ANSVSA.

”Este inadmisibil ca în România anului 2016 să se uziteze astfel de tehnici de capturare a animalelor, astfel de metode de transport cu astfel de indivizi. Solicităm să luaţi măsuri urgent pentru oprirea acestor brute, să dispuneti sancţionarea celor vinovaţi şi să sesizati organele penale pentru cercetări”, se arată în sesizărea înaintată ANSVSA.

Reacţia autorităţilor a fost promptă. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară Vaslui au declanşat o anchetă, iar în urma verificărilor a dispus amendarea SC Goscom SA Vaslui, societate în structura căreia funcţionează serviciul de ecarisaj, cu suma de 5000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor privind capturarea animalelor fără stăpân.

Cum explică autorităţile capturarea în sac a câinelui

Societatea Goscom, al cărei acţionar majoritar este Primăria Vaslui, este condusă de Cătălin Bârleanu, care dă asigurări că la Vaslui câinii nu sunt maltrataţi, iar închiderea câinelui în sac nu ar fi traumatizantă, deoarece animalul ”este aproape adormit”.

Consider acest filmuleţ răutăcios. În privinţa iubitorilor de animale sunt multe de comentat, dar mă ambţin. DSV a efectuat deja verificări şi s-a dispus o sancţiune, noi, de asemenea, am declanşat o anchetă internă. Vreau să asigur pe toată lumea că la Vaslui nu ne batem joc de animale. De trei ani de zile, de când funcţionează serviciul de ecarisaj, am încercat să îinem această activitate sub control, să acţionăm după planuri bine puse la punct. În privinţa captutării, metoda tranchilizării este mai puţin traumatizantă pentru animal, decât cea cu laţul. Intervenţia cu sacul vine pe fondul unei scăpări legislative, care lasă loc de înterpretări. În cazul captutării cu laţul se precizează în mod expres că animalul este pus într-o cuşcă de plasă. În lege însă, nu se precizează exact unde poate fi pus animalul după ce a fost tranchilizat. Acel câine a fost pus în sac cât a fost dus la cuşcă, era aproape adormit”, explică director SC Goscom SA Vaslui, Cătălin Bârleanu.

Al doilea filmuleţ: câine călcat de maşină după ce a fost tranchilizat

La o zi după ce câinele tranchilizat de hingherii din Vaslui era legat într-un sac, un alt filmuleţ publicat pe internet surprind o altă intervenţie a hingherilor, cu un puternic impact emoţional.Lucrătorii de la ecarisaj încearcă să captureze doi câini maidanezi în zona celei mai mari intersecţii din Vaslui, Crucea Gării. Unul dintre hingheri ţinteşte unul dintre câini. Animalul tranchizilizat se ridică şi o ia la fugă, ieşind în stradă, unde este lovit de o maşină. Întreaga scenă se petrece în apropierea mai multor trecători.

Revoltaţi, reprezentanţii Mişcării ”Dreptate pentru animale” au reacţionat din nou, înaintând noi sesizări ANSVSA, prin care solicită măsuri dar şi suspendarea activităţii serviciului de ecarisaj din Vaslui.

”Conform legii, substanţele pentru tranchilizare pot fi folosite doar sub stricta supraveghere a medicului veterinar şi în condiţii de siguranţă în aşa fel încât animalul să nu fie rănit! Aşa cum se poate observa în imagini, cel care împusca cu substante pentru tranchilizare câinele, nu a luat măsuri de siguranţă şi astfel câinele împuşcat a ajuns sub roţile masinii. Lângă cel care a tras nu se afla medic veterinar, astfel, au fost folosite substante de tranchilizare fără respectarea normelor legale. Solicităm suspendarea activităţii de capturare, sancţionarea reprezentantului serviciului de capturare, sancţionarea medicului veterinar care a pus la dispoziţia unor persoane fără calificare substanţele pentru tranchilizare”, se arată în sesizarea înaintată ANSVSA.

Contactat de reporterii ”Adevărul”, directorul Bârleanu a afirmat că nu a văzut imaginile cu câinele accidentat după ce a fost împuşcat cu tranchilizant, însă a dat din nou asigurări că angajaţii serviciului de ecarisaj din Vaslui acţionează potrivit procedurilor, ”după un plan foarte atent” şi ”evitând perioadele de aglomeraţie urbană”. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite