EXCLUSIV Cum au înflorit afacerile hingherilor de maşini şi ce soluţii are Justiţia pentru maşinile parcate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa unor reguli stabilite de Guvern, Primăriile au apelat la firme private ca să ridice maşinile parcate neregulamentar, ceea a provocat numeroase abuzuri
În lipsa unor reguli stabilite de Guvern, Primăriile au apelat la firme private ca să ridice maşinile parcate neregulamentar, ceea a provocat numeroase abuzuri

Guvernul şi Ministerul de Interne au tolerat timp de 10 ani hingherii de maşini fără să facă nimic. Este concluzia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti care au obligat Guvernul şi Ministerul de Interne să elaboreze regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti care au obligat Guvernul şi Ministerul de Interne să elaboreze regulamentul de ridicare a maşinilor, în urma unei sesizări făcute de Primăria sectorului 1, au sancţionat, practic, refuzul autorităţilor centrale de a aplica legea. Magistraţii spun că este inadmisibil ca timp de 10 ani de când a fost iniţiat actul normativ privind circulaţia de drumurile publice autorităţile să nu stabilească modul în care se pot ridica maşinile de pe spaţiul public, deşi erau obligate prin lege să facă acest lucru. 

Asta a permis primăriilor să organizeze după bunul plac ridicarea maşinilor, transformând-o într-o sursă de venit pentru firmele cărora le-au concesionat această activitate. Numeroasele abuzuri comise de hingherii de maşini au determinat, anul trecut, Avocatul Poporului să ceară şi să obţină de la Curtea Supremă suspendarea ridicării maşinilor după regulile autorităţilor locale.
„În concluzie, omisiunea litigioasă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Guvernului României este o abţinere de la însăşi aplicarea şi respectarea legii, iar, în condiţiile unei durate a acesteia de aproximativ 10 de ani de la momentul la care se împlinise termenul de executare a obligaţiei, ea se califică juridic ca un refuz nejustificat în sensul art. 2 alin. 1 lit. i) din Legea nr. 554/2004, constituind o exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinţei de nereglementare“, se arată în motivarea hotărârii instanţei.

Cum îşi justifică Guvernul nepăsarea

Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar a fost suspendată exact în urmă cu un an. Instanţa Supremă a luat decizia după ce a fost sesizată de Avocatul Poporului. Acesta a reclamat hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal. Avocatul Poporului afirma că doar Guvernul poate stabili astfel de sancţiuni.

O nouă decizie judecătorească, din aprilie 2016, impune obligaţia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi a Guvernului să elaboreze, respectiv, să aprobe regulile prin care pot fi ridicate maşinile parcate neregulamentar.

Prinşi în off-side, reprezentanţii Guvernului şi ai MAI au venit în faţa judecătorilor cu o scuză neverosimilă: Parlamentul analizează modificarea legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, iar orice alt demers s-ar suprapune celui al legiuitorului. Aceştia au solicitat respingerea cererii de chemare în judecată.

„Una dintre condiţiile de valabilitate a actelor administrative, inclusiv a celor cu caracter normativ, este reprezentată de respectarea principiului legalităţii care guvernează competenţa autorităţilor publice, ceea ce presupune emiterea actului administrativ doar în limitele şi cu respectarea competenţei stabilite prin Constituţie, lege sau alte acte normative de nivel superior. În acest context, în prezent Parlamentul României este sesizat cu privire la adoptarea Legii de aprobare a OUG 69/2007 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel că promovarea de către Guvernul României şi/sau a Ministerului Afacerilor Interne a oricărei soluţii de modificare şi completare a OUG 195/2002 se va suprapune demersului Parlamentului de a realiza cu celeritate o lege unitară, care să reunească normele legale“, au justificat autorităţile refuzul de a face regulamentul.

Judecători: „Ridicarea maşinilor nu trebuie să aibă scop patrimonial“

Judecătorii însă le-au demontat argumentele, arătând că demersurile legislative n-au legătură unul cu altul. „Existenţa în dezbaterea Parlamentului României a unui proiect/a unei propuneri legislative privind o nouă reglementare a domeniul circulaţiei rutiere, inclusiv sub aspectul în litigiu, priveşte viitorul, iar nu prezentul aplicării normelor juridice, cele în vigoare impunând părţilor pârâte o anumită conduită de acţiune, de care nu se pot exonera câtă vreme OUG 195/2002 produce efecte juridice“, a precizat instanţa.

Judecătorii i-au tras de urechi şi pe iniţiatorii acţiunii – Primăria sectorului 1 şi Consiliul Local al sectorului 1, arătând că scopul ridicării maşinilor nu este nici punitiv, nici de a aduce profit celor care au concesionat de la autorităţile locale această activitate, ci trebuie să deservească interesului public.

„Scopul măsurii ridicării vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă nu este unul punitiv, cum este în cazul sancţiunilor contravenţionale. Această măsură este utilă şi deserveşte interesul public în măsura în care prin aplicarea acesteia se urmăreşte fluidizarea circulaţiei pe drumurile publice, prin îndepărtarea provizorie a unui vehicul care constituie un obstacol pentru circulaţia publică. Modalitatea de aplicare în practică a acestei măsuri de către administraţia publică locală/poliţia locală, suprapusă cheltuielilor ocazionate de recuperarea vehiculului, a generat în rândul opiniei publice un sentiment de nemulţumire faţă de astfel de proceduri. Din acest considerent se impune ca norma legală să fie clară, previzibilă şi să ofere garanţii că măsura ridicării vehiculelor nu este deturnată de la scopul său iniţial către alte scopuri, cum ar fi unele pur patrimoniale“, a susţinut instanţa.

Judecătorii subliniază că ridicarea maşinilor este în continuare necesară, dar trebuie să aibă în vedere strict interesul comunităţii. „Ţinând cont de faptul că serviciul poliţienesc se realizează în interesul comunităţii, măsura de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă reprezintă în continuare o măsură necesară, însă o măsură care trebuie aplicată raţional“, au mai precizat magistraţii în motivarea deciziei.

Psiholog: O măsură foarte bună ar fi o amendă usturătoare

Psihologii spun că situaţia actuală în care s-a ajuns este cauzată de indolenţa autorităţilor, care au permis abuzurile hingherilor de maşini.
„Din păcate, legea nu reprezintă o prioritate nici pentru autorităţi. Asta a permis primăriilor să ridice maşinile cu firme private, care au făcut nenumărate abuzuri. Vorbim de un interes material substanţial. Zeci de mii de maşini erau ridicate anual. Ar fi trebuit ca şoferii să fie amendaţi, iar banii să ajungă  la stat, nu la firme private“, a declarat psihologul Mihai Copăceanu.
Acesta arată că se puteau găsi măsuri alternative la ridicarea maşinilor, cum ar fi amenzi mai mari, care să-i determine pe şoferi să respecte legea.

„O măsură foarte bună ar fi o amendă usturătoare, în loc de ridicarea maşinii. Este o cutumă oriunde. O lege foarte exigentă, aplicată, scade rata încălcării ei. Din păcate, nici autorităţile nu aplică legea. Deci, pe de o parte, oamenii nu respectă legea, iar pe altă parte, autorităţile nu aplică legea. Dacă poliţiştii vor aplica legea, chiar dacă nu se mai ridică maşinile, oamenii vor evita să mai parcheze aiurea.

Din păcate, susţine psihologul, carenţele în educaţie îşi spun cuvântul. „Vorbim de nerespectarea oricăror norme legale sau civice. Din păcate, lipsa edicaţiei îşi spune cuvântul. Românii parchează oriunde, de la locurile pentru persoane cu handicap, până la trecerile de pietoni sau intersecţii. Românii când merg în Occident respectă legea, pentru ştiu că nu sunt iertaţi. Acolo plăteşti amenzile, care sunt usturătoare, şi nu comentezi. Ăsta e un semn că ne putem adapta, ne putem civiliza. Putem fi educaţi să respectăm legea, dacă ea se aplică în mod corespunzător. Trebuie să înţelegem, e lege şi nu putem parca oriunde. Asta e valabil în orice situaţie. Respectarea legilor trebuie să fie un mod de viaţă“, a mai spus Mihai Copăceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite