FOTO ”Sfânta” îmbulzeală de Bobotează: ”Nu este nevoie să vă călcaţi în picioare, nu vă rupeţi nasturii la haine, agheasmă este pentru fiecare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de vasluieni au mers azi la biserici pentru a lua acasă Agheazma Mare. În ciuda măsurilor luate de reprezentanţii lăcaşelor de cult, nu au lipsit îmbulzelile şi apostrofările între credincioşi.

Ca de obicei, cele mai aglomerate biserici au fost cele din centrul oraşului, unde oamenii s-au aşezat la rând încă de la primele ore ale dimineţii. La majoritatea lăcaşelor de cult, apa a fost sfinţită în butoaie mari, la finalul slujbei fiind împărţită credincioşilor în recipientele cu care aceştia au venit de acasă. 

Singura biserică din Vaslui unde Agheasma Mare se împarte la sticla pregătită de preoţi dinaintea slujbei este Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul”, lăcaşul de cult ctitorit de Ştefan cel Mare la Vaslui.

În încercarea de a distribui Agheasma Mare într-un mod cât mai civilizat, reprezentanţii bisericii au pregătit pentru enoriaşi peste 1300 de sticle cu apă sfinţită. Puse pe mai multe mese aşezate în formă de cruce, sticlele cu apă sfinţită aveau chiar şi etichetă personalizată cu numele lăcaşului de cult, o fotografie a bisericii şi denumirea conţinutului recipientului, respectiv "AGHEASMĂ MARE”.


"Am încercat să simplificăm pentru oameni cu aceste sticle, pentru a nu mai sta în frig şi vânt, să poată lua mai repede agheasma. În plus, apa sfinţită se păstrează şi mai bine şi este mult mai comod pentru creştini. Noi am comandat sticlele la o firmă din Cluj, am ales un recipient din sticlă nu prea mare şi de culoare mai închisă”, a declarat preotul paroh al Bisericii "Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” Vaslui, Constantin Mogoş.

La finalul slujbei preoţii i-au îndemnat pe credincioşi să aştepte cu răbdare împărţirea sticlelor cu agheasmă, asigurându-i că vor ajunge pentru toţi.

”Nu este nevoie să vă călcaţi în picioare, să vă îmbulziţi, nu vă rupeţi nasturii la haine, Agheasmă este pentru fiecare. Este nevoie doar de puţină răbdare din partea dumneavoastră. Ajunge o sticlă pentru o familie, nu este nevoie de mai mult”, le-a transmis preotul credincioşilor adunaţi în curtea Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul, explicându-le încă o dată că cum să folosească agheasma.

În ciuda îndemnului preotului, vasluienii s-au îmbulzit de teamă că vor rămâne fără apa sfinţită, iar unii dintre ei au luat mai multe sticle, motivând că recipientul de 750 ml este insuficient. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite