FOTO Fenomen astronomic inedit, în imagini. Două planete la distanţă de 0.2 grade: Conjuncţia Jupiter-Venus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conjuncţia Jupiter-Venus FOTO Ciprina Vîntdevară Astro Bârlad
Conjuncţia Jupiter-Venus FOTO Ciprina Vîntdevară Astro Bârlad

Imaginile suprinse pot fi făcute odată la 14-15 ani. Este singurul moment când plantele Jupiter şi Venus, aflate la distanţe uriaşe, pot fi văzute împreună prin telescop

Imaginile au fost surprinse în dimineaţa zilei de 18 august, în jurul orei 5.00, la Observatorul Astronomic Bârlad. După o noapte petrecută în aşteptarea acestui fenomen, muzeograful Ciprian Vîntdevară, de la Muzeul “Vasile Pârvan”, a reuşit să fotografieze Conjuncţia Jupier-Venus.

“Planetele au fost într-o conjuncţie foarte apropiată, de numai 0.2 grade. Fenomenul nu reprezintă o importanţă deosebită pentru astronomii profesionişti, dar e un bun prilej să promovăm astronomia”, a menţionat, pentru “Adevărul”, Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului şi Planetariului din Bârlad.

Fotografiile au fost făcute cu un aparat foto cât şi prin refractorul Equinox din dotarea Observatorului.

Conjuncţia Jupier-Venus, ca orice conjuncţie a planetelor, reprezintă fenomenul de apropiere aparentă, distanţa reală dintre ele fiind uriaşă. În acest caz, Jupier cu sateliţii săi şi Venus, a doua planetă de la Soare, au putut fi văzute împreună prin telescop.

“Din păcate, în acest an nu mai sunt fenomene astronomice deosebite, însă 2015 va fi un an plin de evenimente”, a conchis Vîntdevară.

În martie 2015 va fi o eclipsă parţială de soare, iar la finele lunii septembrie a anului viitor va fi o eclipsă totală de lună.

Citeşte şi:

Bijuterie a cerului fotografiată la Observatorul Bârlad: nebuloasa Dumbbell surprinsă de astronomi

Corp ceresc neobişnuit, observat în judeţul Vaslui. Poză fabuloasă făcută la Observatorul Astronomic Bârlad

Spectaculoasa cometă ISON, observată de specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bârlad

VIDEO Specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bârlad au reuşit să fotografieze, în premieră, o cometă care nu va mai trece niciodată pe lângă soare

FOTO Noua generaţie de absolvenţi ai Şcolii de vară de astronomie, Bârlad

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite