Spectaculoasa cometă ISON, observată de specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au raportat către MPC coordonatele cometei FOTO:astrobarlad.wordpress.com
Specialiştii au raportat către MPC coordonatele cometei FOTO:astrobarlad.wordpress.com

În dimineaţa zilei de 28 octombrie 2013, echipa de la Observatorul Astronomic din Bârlad, formată din muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară şi colaboratorul Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Călin Popovici” Galaţi, în prezent student la University of Glasgow din Marea Britanie, au observat cometa ISON şi au raportat către MPC (Minor Planet Center) mai multe coordonate a acestei comete.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Observatorul Astronomic din Bârlad, în urma acestor observaţii au fost realizat mai multe cadre, ce au fost ulterior prelucrate.

După cum se observă, cometa nu este atât de strălucitoare pe cât se aştepta, însă trebuie să se ţină cont şi de faptul că în momentul observaţiilor, cometa era aproape de orizont, iar prezenţa Lunii în apropiere, a estompat şi mai mult luminozitatea ei.

În felul acesta, Observatorul Astronomic din Bârlad a contribuit la actualizarea şi rafinarea orbitei celebrei comete C/2012 S1 (ISON).

Cometa ISON a fost descoperită pe 21 septembrie 2012 de către Vitali Nevski şi Artiom Novicionok, cu ajutorul unui telescop de 40 cm din cadrul reţelei observaţionale International Scientific Optical Network  (ISON). Cometa ISON va trece cel mai aproape de Soare pe 28 noiembrie, când va fi la aproximativ 1.100.000 de kilometri distanţă de Soare, iar pe 26 decembrie 2013, va ajunge la distanţă minimă faţă de Pământ, adică la 64,2 milioane de kilometri.

Citeşte şi:

VIDEO Specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bârlad au reuşit să fotografieze, în premieră, o cometă care nu va mai trece niciodată pe lângă soare

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite