FOTO  Cinci ani de existenţă SMURD în judeţul Vaslui: salvatorii de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smurd vaslui

Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD)  Vaslui. împlineşte cinci ani de activitate. Cinci ani care se concretizează în mii de misiuni şi ore de muncă în slujba oamenilor, pentru salvarea vieţii acestora.

 De la un an la altul,numărul intervenţiilor a fost în creştere continuă, în cei cinci ani de activitate intervenindu-se la un număr de 28.081 solicitări, astfel: SMURD Vaslui –  9068 solicitări, SMURD Bârlad – 9718 solicitări, SMURD Huşi  – 6137 solicitări şi SMURD Negreşti - 3158 solicitări.
Serviciul Mobil de Urgenţă Reaminare şi Descarcerare (SMURD)  a fost creat de oameni, pentru oameni şi acest lucru  s-a văzut în timp. Performanţele serviciilor integrate de urgenţă le vedem în fiecare zi, au intrat în cotidian şi ne-am obişnuit cu oamenii în costume roşii care vin să ne ajute în momentele dificile şi să ne salveze viaţa atunci când este necesar. 
Momentul de început al acestui serviciu în judeţul Vaslui a fost în data de 06 noiembrie 2009, când a avut loc inaugurarea oficială  SMURD Vaslui.  La acea dată, în dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui au intrat două ambulanţe noi de tip B 2, încadrate cu echipaje formate din trei salvatori cu instruire paramedicală, ce asigurau intervenţia în raionul de compentenţa a Detaşamentelor  Vaslui şi Bârlad.

Pe 24 ianuarie 2011 a fost operaţionalizat echipajul de prim ajutor în cadrul Secţiei de Pompieri Huşi,  care avea în dotare o ambulanţă de tip B, preluată în administrare gratuită de la primăria comunei Răducăneni din judeţul Iaşi. După aproape un an, în data de 10 ianuarie 2012,  în cadrul Gărzii II Negreşti a fost operaţionalizat un echipaj de prim ajutor. Era un moment important, având în vedere faptul că, începând cu acea zi, SMURD  Vaslui acoperea în totalitate teritoriul judeţului, ceea ce înseamna o micşorare a timpului de răspuns la intervenţii, o creştere a capacităţii de intervenţie şi a calităţii serviciilor medicale oferite cetăţenilor vasluieni.

Din punct de vedere logistic, în octombrie 2013, parcul auto al unităţii a fost completat cu o ambulanţă tip „C1”, dotată cu medicaţie şi aparatură pentru terapie intensivă de ultimă generaţie. Echipajul este format din medic specialist în medicina de urgenţă şi asistent medical din cadrul UPU- SMURD. al Spitalului Judeţean Vaslui şi doi paramedici de la ISU. Vaslui, unul dintre aceştia fiind şi conducător auto. Ei sunt consideraţi salvatorii bolanvilor în stare gravă din judeţ! Sunt oameni care intervin atunci când cineva este la limita dintre viaţă şi moarte. Au intervenţii atât pe timp de zi cât şi de noapte, de cele mai multe ori efectuând manevrele la lumina farurilor şi reflectoarelor, dar toţi îşi practică meseria cu profesionalism indiferent de condiţiile meteorologice.

La ceas aniversar, felicit întregul personal al SMURD pentru care vocaţia sacrificiului este sintagma ce defineşte, simplu şi lapidar, menirea asumată a vieţii puse în slujba semenilor. Pentru onoarea, devotamentul şi eroismul care vă caracterizează în toate împrejurările vă transmit multă sănătate, putere de muncă şi nesecată energie pentru a-i putea ajuta, a le salva viaţa şi a le reda sănătatea celor aflaţi în dificultate” , a precizat colonelul Neculai Olaru, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „ Podul Înalt”. Pe 22 noiembrie a.c., începând cu ora 10.45, în Piaţa Civică din municipiul Vaslui,  va avea loc festivitatea organizată cu prilejul aniversării a cinci ani de SMURD în judeţul Vaslui. 

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite