Cum au ajuns 75 de bătrâni la mila statului. Azilul Tutova la un pas de desfiinţare: „Nu voi permite aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii şi-a luat mâna de pe Azilul din Tutova, judeţul Vaslui, iar cei 75 de bătrâni internaţi în acest centru riscă să ajungă în drum.

Soarta Căminului pentru persoane vârstnice din Tutova, judeţul Vaslui, riscă să aibă aceeaşi soartă cu a spitalului care a funcţionat în acele clădiri. Desfiinţat în 2011, spitalul pentru copiii distrofici din Tutova a fost transformat în cămin de bătrâni, finanţarea fiind asigurată de Ministerul Muncii. Contractul a expirat în octombrie 2015 şi de atunci cei 75 de bătrâni internaţi stau cu frica în sân că vor fi aruncaţi pe drumuri. Toţi au vârste înaintate, peste 70 de ani. Primăria este în negocieri cu CJ Vaslui pentru preluarea acetuia şi CL Tutova să cofinanţeze. Bugetul lunar este de 120.000 lei pentru plata celor 38 de salariaţi, hrană, medicamente şi utilităţi.

Ioan Corciovă, primarul de Tutova, susţine că nu va permite ca azilul să fie închis: „În urmă cu câteva luni, Guvernul Ponta a emis un proiect de hotărâre, care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, privind prelungirea perioadei de finanţare cu 24 de luni. Probabil că din 2016, finanţarea o vom prelua noi, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Vorbim de cheltuielile de funcţionare, unde intră consumul de energie, încălzirea, hrana, medicamentele, utilităţile şi salariile, care se ridică în total undeva la 120.000 lei pe lună. Orice ar fi, Căminul de la Tutova nu se va închide. Am discutat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi vom face un parteneriat. Cel mai mult am pierdut în 2011, cu închiderea Spitalului de Cronici, şi nu vom permite să se închidă şi Căminul pentru Persoane Vârstnice”.

În Monitorul Oficial 957 din 23 decembrie 2015 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 995/2015, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară. Astfel, judeţului Vaslui i-a revenit suma de 170.000 lei pentru Azilul Tutova, banii necesari pentru a acoperi cheltuielile din lunile noiembrie şi decembrie.

În aprilie 2011, când a fost desfiinţat Spitalul pentru copii distrofici Tutova, am asistat cum zeci de micuţi cu probleme majore de sănătate, parte din ei abandonaţi de părinţi sau internaţi pentru perioade lungi în acest spital, au fost mutaţi pe unde s-a putut. Cei aflaţi în starea foarte gravă au fost preluaţi de Spitalul de copii Bârlad pentru câteva luni, alţii au ajuns direct în centre specializate pentru copiii cu handicapuri severe.

După aproape cinci ani riscăm să asistăm la un scenariu identic, doar că altă categorie de persoane defavorizate riscă să rămână pe drumuri.

Fostul Spital Tutova deţinea mai multe pavilioane şi doar o parte din ele au primit destinaţia de azil. Clădirea centrală, complet renovată, a fost concesionată iniţial chirurgului Octavian Marcu pentru a deschide o clinică. La finalul anului 2014 a renunţat la contract, moment în care a început "vânătoarea de chilipiruri". Edilii din Tutova au fost la un pas să ofere clădirea unui afacerist din Bârlad fără a emite pretenţii, proiect care a fost oprit din faşă datorită consilierilor locali din opoziţie.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite