Cum a ajuns şahul un fenomen printre copiii de pe Valea Prutului. Poliţistul de frontieră care antrenează diamantele de la sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist de frontieră îşi dedică întreg timpul liber copiilor din satele sărace ale judeţului Vaslui, pe care îi învaţă şah şi îi sprijină în continuarea educaţiei, inclusiv în scenariul online.

Comisarul-şef Marius Ursan (40 ani) este şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Vaslui, dar de câţiva ani a devenit şi antrenorul de şah al copiilor din satele vasluiene. Graţie dedicării sale, sute de copii au devenit aşi în sportul minţii, care este un adevărat fenomen în satele de pe Valea Prutului.

Pasionat de şah încă din copilărie, Marius Ursan l-a practicat numai empiric până în anul 2002. Atunci, a reprezentat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în structurile căruia funcţionează STPF Vaslui, la campionatul naţional organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

N-a câştigat competiţia, s-a situat pe penultimul loc, însă asta nu l-a descurajat. Concursul i-a oferit şansa de a-l întâlni pe maestrul internaţional Biro Sandor, care i-a dăruit o carte de şah. Prin studiu personal, o pregătire serioasă şi constantă, cunoştinţele în domeniul şahului au început să prindă contur, transformându-l pe Marius Ursan dintr-un şahist amator în campionul naţional la şah al MAI în anul 2015. 

GALERIE FOTO CU POLIŢISTUL-ŞAHIST 

Comisarul Ursan nu s-a limitat doar la pregătirea individuală, fiind hotărât să împărtăşească dragostea pentru sportul minţii şi celor din jurul său: îşi dedică puţinul timp liber copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară din municipiul Huşi şi din comunele limitrofe. Alături de câţiva colegi inimoşi a început, în 2015, să predea gratuit şahul în şcoli şi grădiniţe. Captivaţi de joc, încântaţi de micile competiţii organizate iniţial la nivelul judeţului, apoi interjudeţean, dar şi de premiile din ce în ce mai substanţiale – pe lângă diplome şi medalii, se dau premii în bani şi articole sportive –, sute de copii au fost atraşi în practicarea şahului.

Şahul în vremea pandemiei

Comisarul Ursan este convins că în judeţul Vaslui sunt mulţi copii „cu un material genetic foarte bun“, care nu sunt însă descoperiţi. Iar el, alături de colegii lui, încercă să găsească minţile iscusite din satele vasluiene şi să le pună în valoare. Sunt convinşi că vor reuşi să formeze o echipă de elită cu copii din judeţul Vaslui care să se bată pentru titlurile naţionale şi internaţionale la şah. Rezultatele obţinute la competiţiile locale şi regionale şi la concursurile şi olimpiadele şcolare de copiii pe care îi pregătesc le confirmă optimismul. 

Toţi copiii care participă la lecţiile de şah oferite de poliţiştii de frontieră vasluieni au rezultate şcolare foarte bune. De altfel,  înainte de startul antrenamentelor se desfăşoară un adevărat ritual, fiind evidenţiaţi şi aplaudaţi cei care în săptămâna respectivă au obţinut rezultate şcolare deosebite.

Pandemia de COVID-19 a dus la suspendarea competiţiilor şcolare şi extraşcolare, însă Marius Ursan a reuşit să-i ţină aproape pe copiii pasionaţi de şah, mutând pregătirea şi turneele în mediul online sau în aer liber, respectând întru totul măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Greutăţile copiilor din satele sărace

Deplasările efectuate în satele vasluiene l-au determinat şi mai mult pe poliţistul de frontieră să lupte alături de colegii săi pentru a înlătura inechităţile sociale şi pentru a le oferi o şansă în plus copiilor din mediile defavorizate. Spune că ceea ce descoperă în mediul rural bucură şi întristează deopotrivă, pentru că sunt foarte mulţi copii inteligenţi care, din păcate, nu au acces la resurse minimale.

„Copiii se dezvoltă frumos, învaţă multe lucruri noi şi sunt mai atenţi, mai responsabili, mai serioşi. În spatele multor copii stau, din păcate, poveşti triste care nu pot fi spuse, însă cu sprijinul nostru, al tuturor, copiii le depăşesc şi ne demonstrează cât sunt de capabili. Sunt copii de excepţie care merită tot ce este mai bun. Este greu să priveşti în ochii unui copil care termină clasa a VIII-a cu o medie de peste 9,50, intră la cel mai bun liceu din zonă, dar nu are un calculator. Suntem în secolul XXI! Doare şi nu este corect pentru astfel de copii, atât de buni. Stă în puterea noastră să schimbăm lucrurile în bine, tot mai mult, fiecare dintre noi şi toţi împreună“, spune comisarul Ursan.

Astfel de situaţii l-au determinat să promoveze, prin intermediul Asociaţiei „Viitorul Copiilor Huşeni“, coordonată de colegul său de la Poliţia de Frontieră, Ginu Ciobanu, proiecte cu impact social care au vizat copiii care trăiesc în zone sărace, fără acces la mijloace de comunicare online şi Internet. Primii care au răspuns apelului la solidaritate au fost chiar poliţiştii de frontieră, care au donat calculatoare şi tablete. Gestul lor a fost urmat şi de alte persoane generoase din zonă.

Proiecte pentru copiii nevoiaşi

Marius Ursan a iniţiat şi obţinut finanţarea pentru realizarea a cinci mari proiecte: „Start ONG – Acces la şah şi educaţie gratuită pentru copii“, „Şahul – o provocare pentru copiii din judeţul Vaslui“, „Sprijinim educaţia online!“ şi „Ateliere fără frontiere pentru şcolile gimnaziale din Râşeşti şi Arsura“. Proiectul „Ateliere fără frontiere“ a avut ca scop înfiinţarea de laboratoare de informatică dotate cu câte 15 calculatoare, în şcolile gimnaziale din Râşeşti şi Arsura. Celelalte proiecte s-au desfăşurat sub formă de competiţii de şah la care au participat cu precădere copii din zone rurale, iar premiile au constat în calculatoare, laptopuri şi tablete, menite să vină în ajutorul desfăşurării procesului de educaţie în scenariul online.

Astăzi, 200 de copii din judeţul Vaslui sunt legitimaţi la Federaţia Română de Şah, spune cu mândrie comisarul Ursan. De asemenea, echipa celor care au decis să dedice timpul lor liber copiilor şi activităţilor de predare s-a mărit. Ea cuprinde acum, pe lângă poliţişti de frontieră, profesori de istorie, de sport şi de matematică şi chiar preoţi, care susţin şi înţeleg scopul acestor activităţi. În satul Râşeşti, spre exemplu, preotul paroh a oferit prăznicarul de la biserică drept sală de pregătire pentru toţi copiii care nu au acces la Internet. Sala de mese a casei prăznicare din curtea bisericii este deschisă pentru copii pe tot parcursul zilei şi tot aici copiii găsesc măşti de protecţie de unică folosinţă şi dezinfectant pentru mâini.

Recent, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române l-a nominalizat pe Marius Ursan ca fiind unul dintre poliţiştii de frontieră care fac cinste ţării, prin implicarea lui susţinută privind cultivarea pasiunii pentru şah în rândul copiilor, precum şi pentru determinarea cu care se luptă pentru a oferi şansa la educaţie copiilor din medii defavorizate.
Modest, poliţistul Ursan subliniază că meritul nu este doar al său, fiind recunoscător tuturor celor care l-au susţinut de-a lungul anilor. „Este meritul unei echipe formate din copii, părinţi şi antrenori, o echipă extraordinar de frumoasă, cu rezultate pe măsură.“

Vă recomandăm să citiţi şi:

Antrenorul care dă lecţii gratuite de şah: „Strategia se transformă în reflex. În viaţă, chiar şi în situaţii catastrofale, tu ştii perfect ce trebuie să faci“

Profesorul pensionar care-i învaţă şah pe copii: „Nu am timp nici să dorm la vârsta mea“. A înfiinţat un campionat de şah derulat într-un sat


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite