Chirurgul bârlădean care a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră de 15 ani, găsit nevinovat. „Deontologic este condamnabil, penal nu!“
0Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad a respins plângerea formulată împotriva soluţiei de clasare dispuse în dosarul în care medicul Octavian Marcu, de la Spitalul Municipal din Bârlad, a fost cercetat pentru act sexual cu minori.
În opinia şefului parchetului, chirurgul care şi-a transformat în amantă o pacientă de 15 ani este condamnabil din punct de vedere deontologic, nu şi penal. Procurorii nu au putut dovedi că medicul, care şi-a asumat relaţia cu minora, a întreţinut relaţii sexuale cu aceasta în timp ce îi era pacientă.
Părinţii Adrianei Motaş, au sperat că prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad va dispune reluarea cercetărilor în dosarul în care medicul Octavian Marcu a fost cercetat penal pentru act sexual cu minor, iar în luna martie a fost finalizat cu soluţia de clasare.
Mama minorei dispărute de doi ani de zile, existând suspiciuni că a fost ucisă, a considerat soluţia de clasare injustă, apreciind că medicul s-a folosit de autoritatea sa pentru a profita de naivitatea fetei.
Faptul că însuşi chirurgul a recunoscut că întreţinea relaţiile sexuale cu fiica sa în camera de gardă a spitalului demonstrează, spune Elena Motaş, că bărbatul şi-a folosit calitatea de medic pentru a întreţine relaţii sexuale cu fiica sa. Mai mult, una dintre prietenele Adrianei Motaş, a declarat procurorilor, cu ocazia audierilor, că aceasta i-a povestit cum medicul Marcu i-a făcut avansuri în timp ce era internată în spital. În opinia procurorilor, “a face avansuri ” nu este tot una cu a întreţine relaţii sexuale, iar conduita medicului de a ademeni o pacientă de 15 ani, pentru a-i ajunge în pat, nu este o faptă penală.
Doctorul, condamnabil doar moral şi deontologic
“Nu se poate admite susţinerea că după externare, minora s-ar mai fi aflat sub autoritatea sau influenţa suspectului. Această relaţie de autoritate există între pacient şi medicul său atâta timp cât pacientul se află internat în spital şi este la dispoziţia medicului, dar relaţia încetează la externare. În ceea ce priveşte situaţia de fapt, ea a fost stabilită prin coroborarea probelor care au putut fi administrate, inclusiv declaraţia martorei G.M., care a fost audiată, ocazie cu care a spus ce ştia de la victimă, anume că în perioada cât a fost internată, suspectul i-a făcut avansuri. Purtarea suspectului este condamnabilă sub aspectul normelor de deontologie profesională şi morală, dar a face avansuri nu este echivalent cu a întreţine relaţii sexuale.”, arată prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, Wili Mircea Brojban, în ordonanţa prin care a respins plângerea Elenei Motaş.
În soluţie, prim-procurorul Brojban precizează că în cazul doctorului Marcu nu s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de act sexual cu minor “prin oferirea sau darea de bani ori alte foloase de făptuitor”, deoarece această modalitate de săvărşire a infracţiunii a fost dezincriminată de noul cod penal. Chiar dacă în momentul comiterii infracţiunii era în vigoare Codul Penal din 1969 (care prevedea infracţiunea descrisă mai sus), doctorul Marcu s-a bucurat de legea penală mai favorabilă.
Minora dispărută de doi ani
Medicul Octavian Marcu a fost cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor, fiind pus sub acuzaţie în timp ce era cercetat pentru dispariţia Adrianei Motaş, elevă la acea vreme la un liceu din Bârlad.
În timpul cercetărilor, procurorii au descoperit că medicul a întreţinut relaţii sexuale în mod repetat cu minora, relaţia dintre cei doi începând în vara anului 2012, după ce adolescenta a fost operată de medic. Relaţia dintre cei doi s-a consumat până în luna februarie 2013, când medicul a invocat că eleva i-ar fi cerut bani pentru a nu face publică relaţia lor.
Pe 5 martie 2013, Adriana Motaş, a dispărut în timpul unei pauze, ultimul care a văzut-o în viaţă fiind doctorul Octavian Marcu. Acesta a recunoscut în faţa anchetatorilor că a luat-o pe fată de la şcoală şi ar fi condus-o cu maşina la ieşirea din oraş, unde ar fi predat-o unor indivizi necunoscuţi. Ulterior şi-a retras acuzaţiile, spunând că este labil psihic.
Existând suspiciuni că minora a fost ucisă, procurorii au deschis un dosar penal pentru omor, principalul suspect fiind chirurgul, care a şi picat testarea poligraf. În februarie 2014, procurorii vasluieni au dispus clasarea dosarului pentru omor şi disjungerea cauzei în cazul acuzaţiilor pentru act sexual cu minor. În motivarea soluţiei de clasare, procurorii au arătat că există indicii că minora ar fi în viaţă.
Mama fetei, Elena Motaş a făcut plângere şi împotriva soluţiei de clasare dispuse de procurori în cazul dosarului de omor, iar judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus redeschiderea anchetei, arătând că soluţia este neîntemeiată, iar anchetatorii trebuie să facă mai multe demersuri pentru a descoperi minora, vie sau moartă. Judecătorii au recomandat efectuarea de escavări în grădina medicului Marcu, unde un puţ a fost acoperit după dispariţia Adrianei Motaş, precum şi efectuarea unor căutări cu scafandri într-un baraj din judeţul Vrancea, în apropierea căruia locuieşte omul de curte al chirurgului.
Ancheta în dosarul de omor nu a fost finalizată până în prezent, iar recomandările judecătorilor nu au fost încă puse în practică. Patru martori ar fi declarat că au văzut-o pe minora Adriana Motaş, după data dispariţiei, însă afirmaţiile lor nu sunt susţinute de dovezi care să le confirme veridicitatea.
Citeşte şi:
Recompensă de 2.ooo de euro pentru adolescenta dispărută în cazul medicului bârlădean Octavian Marcu