Ce este epuizarea termică şi cum putem preveni stările de leşin pe caniculă. Trei metode de a scădea temperatura în corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epuizarea termică este cea mai gravă afecţiune care se poate instala pe fondul caniculei prelungite, fiind rezultatul pierderii de sare şi de apă din organism.

Medicii atrag atenţia că în aceste zile este un adevărat cod roşu de epuizare termică. ”Nopţile de la urgenţe au ajuns la fel de agomerate ca gărzile de zi. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii au dus la apariţia epuizării termice la mai mulţi pacienţi”, precizează medicul urgentist Tudor Ciuhodaru. 

Pentru a preveni instalarea epuizării termice, doctorul ieşean recomandă o serie de sfaturi, care vă pot ajuta să nu ajungeţi la stările de leşin.

Ce trebuie să ştiţi despre epuizarea termică

Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

Epuizarea termică apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

Se manifestă prin instalarea de semne neropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii („piele de gaină") şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii, precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

Cum se scade temperatura corpului

Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (Nu alcool!), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie, odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Dacă starea clinică nu se ameliorează, sunaţi la 112.

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase. 

Mai puteţi citi:

Cele mai bune răcoritoare făcute acasă. Cum să îţi prepari un cocktail cu lămâie şi ghimbir sau unul cu pepene roşu

De ce este periculoasă căldura pentru cardiaci. Ce măsuri trebuie luate

Cum ucide canicula. Medic: „Noi nu suntem făcuţi să funcţionăm la temperaturi de peste 40 de grade Celsius“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite