Ce ascunde mintea violatorilor: lipsă de empatie, frustrare, ură faţă de femei: „Sunt violatori cu inteligenţă superioară“

0
0

Psihologii cred că principala cauză a violului este dorinţa agresivă a bărbatului de a domina femeia şi nu neapărat neîmplinirea sexuală. Violatorii sunt catalogaţi drept persoane frustrate, în spatele cărora se ascund traume sau manii.

Ce se ascunde în mintea unui violator? Este întrebarea la care, de-a lungul anilor, specialiştii au încercat să găsească răspunsuri. Violatorii au câteva caracteristici comune, susţin psihologii şi psihiatrii: lipsa de empatie, frustrarea şi ura faţă de femei.

Potrivit specialistului criminolog Dan Antonescu, violul poate fi considerat o crimă, pentru că victima poartă toată viaţa stigmatul violului, iar traumele suferite sunt atât de puternice încât cu greu pot fi depăşite. În opinia criminologului, „frustrarea, analfabetismul social, lipsa de empatie şi masculinitatea exagerată sunt doar câteva dintre trăsăturile violatorilor”.

Psihologi şi sociologi, deopotrivă, apreciază violul ca fiind o agresiune violentă săvârşită de indivizi care suferă de tulburări de personalitate, tulburări psihice şi emoţionale sau traume suferite de agresori în copilărie.

Dincolo de violurile comise de agresori care ascund traume psihice, agresiunea sexuală mai poate fi pusă şi pe seama imposibilităţii agresorilor de a relaţiona cu o femeie din punct de vedere fizic, dar şi a unor cauze biologice, o consecinţă a dorinţei de satisfacere sexuală cu orice preţ. Acesta este unul dintre motivele pentru care violatorii aleg, de regulă, victime lipsite de apărare (bătrâne sau minore). Specialiştii mai susţin că de foarte multe ori, consumul de alcool sau de stupefiante sunt factori care  le dau curajul unor bărbaţi să recurgă la astfel de agresiuni.

Există şi situaţii când violatorii consideră gestul lor drept un act de disciplinare al victimei, care în viziunea lor ar avea un comportament inadecvat (ţinute provocatoare, refuză avansurile etc).
„Există violatori cu o inteligenţă superioară, sofisticaţi, educaţi, minuţioşi, activi social şi cu o anume profesie, la care nimeni nu s-ar fi putut gândi. Dar există desigur şi categoria celor cu inteligenţă scăzută, fără educaţie şi care folosesc forţa, viclenia, înşelăciunea, şantajul şi minciună. Sunt egoişti, duri şi fac apel la intimidare şi frică”, a explicat pentru Adevărul, psihologul Mihai Copăceanu.

Cine sunt cei mai periculoşi violatori

Experţii în psihologie judiciară, arată că în funcţie de modul în care acţionează violatorii se împart în trei categorii: violatorii violenţi, violatorii cuceritori şi violatorii sadici.

Violatorii violenţi sunt cei care premeditează agresiunea sexuală, are tendinţa de a umili victima, faţă de care faţă de care doreşte să se răzbune, foloseşte forţa nu cât să îi pună viaţa în pericol, ci suficient cât să o umiliească.

Violatorii cuceritori sunt cei care vor să-şi demonstreze masculinitatea, potenţa. Aceştia, de regulă nu lovesc victima, ci încearcă să o manipuleze, să o cucerească, să o atragă între relaţie intimă. De regulă recurge doar la ameninţări verbale, iar dacă acestea nu dau roade foloseşte forţă redusă, atât cât să înfrângă rezistenţa victimei. 

Violatorii sadici sunt agresorii care urmăresc să obţină satisfacerea sexuală prin suferinţa provocată victimei. Este categoria cea mai periculoasă de agresori sexuale, de multe ori violul fiind urmat de moartea victimei. Aceştia sunt consideraţi drept violatori patologici.

Violatorii patologici sunt maniaci, îşi chinuie victime, nu simt milă. Ei sunt consideraţi adevăraţi criminal, chiar dacă fapta lor nu este urmată de moartea victimei. Prim modul în care acţionează pot ucide psihic şi sexual o femeie.

Mai puteţi citi:

„Toleranţa faţă de violenţa sexuală şi gratificarea bărbăţiei abuzând de femeie sunt factori de risc în România anului 2015“

Dan Antonescu, specialist criminolog: Infracţiune mai gravă decât violul este doar omorul

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite