Banda de hoţi care terorizează Moldova şi Dobrogea: cine sunt bandiţii care au pus la cale jaful în 90 de secunde de la Altex Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei trei tineri din judeţul Constanţa arestaţi, miercuri, la Vaslui în cazul jafului de la magazinul Altex fac parte dintr-o bandă de hoţi care, în ultimii ani, au teriorizat judeţele din Moldova şi Dobrogea, culminând, în 2014, cu un jaf de proporţii la oficiul poştal din Medgidia, de unde au furat 470.000 de lei şi au fugit de la locul faptei cu maşina Poştei.

Petre Vlădăreanu (27 ani), Dumitru Silică ( 27 ani) şi Florin Moga (30 ani), toţi din judeţul Constanţa, sunt autorii celui mai rapid jaf din istoria recentă a Poliţiei Române. 

În noaptea de 12/13 februarie 2016, cei trei constănţeni au spart magazinul Altex din Vaslui de unde au furat 90 de telefoane de ultimă generaţie, acţionând într-un minut şi jumătate. Hoţii au fost cu mult mai rapizi decât echipajul firmei care asigura securitatea magazinului, care a ajuns după şapte minute de la declanşarea sistemului de alarmă.

Încă de la primele cercetări, poliţiştii au constatat că au de-a face cu hoţi care au pregătit minuţios spargerea. Au acţionat în ziua în care magazinul tocmai a primit marfă, iar primul lucru pe care l-au făcut după ce au forţat uşa din spatele magazinului a fost să distrugă sistemul de alarmare şi supraveghere.
După aproape o lună de monitorizare şi cercetări, poliţiştii vasluieni au reuşit să dea de urma celor trei hoţi, care s-au dat de gol după ce au vândut o parte din telefoanele mobile.  Doi dintre ei, Dumitru Silică şi Florin Moga au intrat în magazin, în timp ce Petre Vlădăreanu a stat în maşină, la pândă. Cei trei bărbaţi din Constanţa au studiat mai mult timp lovitura la magazinul de electronice din Vaslui şi au profitat modul în care acesta este amplasat: la marginea şoselei de centură a oraşului, uşa de aprovizionare, pe unde au acţionat fiind la nici zece metri de şosea.

Banda de hoţi care a speriat Moldova

Cel care a ţintit magazinul din Vaslui a fost Petre Vlădăreanu, un hoţ cu state vechi, care anul trecut a dat mai multe spargeri în judeţele Iaşi şi Suceava, iar în prezent fiind judecat, sub control judiciar, de Judecătoria Iaşi şi având interdicţia de a părăsi judeţul Constanţa.

Vlădăreanu acţiona în bandă, alături de alţi cinci indivizi tot din judeţul Constanţa. În ianuarie 2015, după mai multe spargeri date în judeţul Iaşi, a fost prins la Fălticeni, fiind suprins de un echipaj de Poliţie în timp ce sărea pe fereastra unei locuinţe. A reuşit să fugă alături de complicii care îl aşteptau la maşină, însă poliţiştii l-au prins după o urmărire ca în filme şi folosind focuri de armă. Poliţiştii au răscolit maşina constănţenilor, astfel că au găsit 10 laptopuri, 14 telefoane mobile, casetofoane, etc. 

Arestat preventiv, Vlădăreanu a fost pus ulterior sub control judiciar. Trimis în judecată de procurorii suceveni, a scăpat de acuzaţii, ajungând la înţelegere cu părţile vătămate, cărora le-a restituit prejidiciul. Nu a scăpat însă de acuzaţiile aduse împotriva sa în urma jafurilor date în judeţul Iaşi. Dosarul în care este judecat pentru furt calificat se află în prezent pe rolul Judecătoriei Iaşi.

Jaful de la Altex, la doi ani după jaful de la oficiul poştal din Medgidia 

Dumitru Silică, cel de-al doilea hoţ cu antecedente penale care a acţionat la magazinul Altex din Vaslui are un cazier impresionant. În ultimii cinci ani, tânărul de 27 de ani s-a ales cu 6 condamnări pentru furt, însă pedepsele mici, care ulterior se contopeau, i-au permis să fure din nou de îndată ce ieşea din puşcărie.
Dumitru Silică este cel care în ianuarie 2014 a dat un jaf de proporţii la oficiul Poştal din Medgidia. Împreună cu alţi  complici a furat seiful în care se aflau 470.000 de lei şi au fugit de la locul faptei chiar cu maşina Poştei, aflată în parcare. A fost prins şi arestat după două săptămâni. S-a recuperat 10.000 de lei din prejudiciu şi câteva bunuri achiziţionate din banii furaţi. 
Pentru jaful de la Poşta din Medgidia, în iunie 2014 Dumitru Silică a fost condamnat la patru ani de închisoare. În octombrie 2015, bărbatul a fost eliberat condiţionat după ce i s-a admis cererea privind contopirea ultimei pedepsei cu condamnările anterioare, de la care mai avea de executat un rest de pedeapsă de peste 500 de zile.

Cum a scăpat de condamnări un hoţ notoriu

Fiind fapte concurente, judecătorii au contopit cele şase condamnări dispuse din 2010 până în 2014 pe numele lui Dumitru Silică (de un 1 şi şase luni, 3 ani şi 5 luni, 1 an şi 6 luni, 1 an şi 11 luni şi două pedepse de câte opt, toate aplicate pentru infracţiuni de furt), cu ultima condamnare, de 4 ani, rezultând o pedeapsă finală de 5 ani. În plus, s-a dispus deducerea din pedeapsa finală a perioadelor în care Dumitru Silică a fost reţinut şi arestat preventiv (pe parcursul celor şase condamnări). Astfel, pentru jaful de la Oficiul Poştal din Medgidia acesta a stat în închisoare un an şi nouă luni.

Petre Vlădăreanu şi Dumitru Silică, ambii din Medgidia, au ajuns din nou după gratii miercuri 30 martie, când Judecătoria Vaslui a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Alături de ei a ajuns după gratii şi Florin Moga, din comuna Seimeni, judeţul Constanţa. Acesta din urmă nu este cunoscut cu antecedente penale.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite