Arestat pentru că s-a conectat ilegal la conducta de gaze. Reţelele de distribuţie sunt afectate de instalaţiile clandestine

0
Publicat:

Un bărbat în vârstă de 68 de ani din municipiul Huşi (Vaslui) a fost arestat preventiv pentru că s-a racordat fără drept la reţeaua de gaze naturale. El deteriorase sigiliul montat pe conductă și montase o instalație clandestină.

Bărbatul de 68 de ani se racordase ilegal la conducta de gaze naturale FOTO Shutterstock
Bărbatul de 68 de ani se racordase ilegal la conducta de gaze naturale FOTO Shutterstock

Polițiștii au stabilit că vasluianul avea întreruptă alimentarea cu gaze de către furnizor şi contorul blocat şi sigilat, dar a folosit o instalaţie improvizată ca să se racordeze la gaze. Cei care au descoperit improvizația au fost reprezentanţii operatorului de distribuţie gaze naturale, care au sesizat imediat Poliția.

„În luna iunie 2023, bărbatul cercetat ar fi deteriorat sigiliul aplicat pe conductă, ar fi montat o instalaţie clandestină, cu care s-ar fi racordat ilegal la conducta de gaze naturale şi, astfel, ar fi sustras gaze naturale din reţea.

Ca urmare a administrării probatoriului, faţă de bărbatul cercetat a fost luată măsura reţinerii, pe o perioadă de 24 de ore. Ulterior, acesta a fost prezentat Judecătoriei Huşi, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, care a dispus măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile”, au precizat reprezentanții IPJ Vaslui.

Poliţiştii continuă cercetările în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi ruperea de sigilii, ambele în formă calificată, şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

Sute de furturi de energie electrică și gaze

Furtul de energie electrică și gaze a devenit o problemă gravă în România. 900 de cazuri de furt de energie electrică și gaze naturale au fost descoperite de reprezentanții Delgaz Grid în primele 10 luni din 2022, prejudiciul ridicându-se la peste 10 milioane de lei.

Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat în perioada ianuarie - octombrie 2022 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale şi 441 la energie electrică, iar valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 10 milioane de lei.

Pentru dentificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, au fost întocmite şi transmise către instituţiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică şi 103 pe cel de gaze naturale, spun reprezentanții companiei.

În 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale şi 430 la energie electrică. Au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale şi 339 pe segmentul de electricitate.

Potrivit reprezentanților Delgaz Grid, performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine - la fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat.

În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite