Adolescenta din Bârlad care a mobilizat sute de tineri solidari cu victimele #Colectiv: „Politicienii corupţi să plece. Vreau să pot locui în ţara noastră!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena-Alexandra Ceapă (18 ani), elevă în an terminal al un liceu din Bârlad, stă în spatele mişcării antisistem din municipiu. Evenimentele care au inflamat opinia publică au determinat-o să ia atitudine şi i-au fost alături sute de tineri

Un oraş de provincie care nu are mai mult de 55.000 de oameni, unde populaţia îşi duce resemnat traiul zilnic, a fost animat timp de patru zile de tinerii care au ieşit în stradă ca semn de solidaritate cu victimele #Colectiv.

Bârladul a fost scena celor mai animate şi sonore mişcări antisistem din ultimele zile din judeţul Vaslui. Totul a plecat de la dorinaţa tinerilor de a contribui la schimbarea sistemului politic din România.

Elena-Alexandra Ceapă, elevă în clasa XII-a la Liceului teoretic „Mihai Eminescu”, profil Filologie, a fost animată de dorinţa de a fi solidari cu victimele #Colectiv. „Am vrut iniţial să plec la Bucureşti, dar am considerat că o mână de oameni pe care îi pot aduna pentru plecare nu ar face cât multele voci din Bârlad care striga DREPTATE", a explicat tânăra, pentru “Adevărul”.

"Părinţii mei s-au încăpăţânat să rămână în România"

Este pentru prima dată când a organizat aşa ceva, deşi, spune ea, a mai participat la manifestări unioniste, fiind o susţinătoare a unirii României cu Basarabia. Vrea să urmeze Sociologia şi dacă nu se va schimba nimic în ţară, va lua drumul străinătăţii: “Părinţii mei s-au încăpăţânat să rămână în România. Eu nu voi face ca ei. Dacă nu voi avea o şansă în România va trebui să plec”.

image

La fel ca tinerii din toată ţara, Alexandra îşi doreşte siguranţa vieţii şi a locurilor de distracţie, vrea să dispară corupţia şi să fie reprezentaţi de valori reale. Provine dintr-o familie modestă, mama fiind salariată la Confecţii, iar tatăl ei agent la Poliţia Locală, părinţi care i-au insuflat principiile morale şi dragostea de ţară. De altfel, tatăl ei a postat mesaje de susţinere şi pe Facebook, adăgând comentarii la invitaţia online creată de ea: "Bârlădenii ies în stradă".

"Să plece politicienii corupţi"

“În primul rând vreau să subliniez faptul că iubesc ţara mea şi nu vreau sa o părăsesc. Consider că cei care trebuie să plece sunt majoritatea politicienilor corupţi. Cu ceva ani în urma, românii au votat în procent de 80% parlament unicameral, ceea ce înseamnă că românii şi-au dorit maxim 300 de parlamentari. În momentul actual numărul lor este în jur de 580. Vrem, ca toată generaţia tânără care protestează în marile oraşe ale ţării, dizolvarea parlamentului, alegeri anticipate şi interzicerea alianţelor politice după alegeri. Vrem sa fim reprezentaţi de oameni capabili care să ne înţeleagă nevoile noastre, a poporului, nu a partidelor pe care le reprezintă. Consider că acum e momentul nostru”, spune adolescenta.

Lucruri "putrede" în Bârlad

În cele patru zile de proteste antisistem de la Bârlad s-au infilitrat printre tinerii dornici să schimbe sistemul şi persoane care au încercat să denigreze, să murdărească mesajul purtat de adolescenţi. În cea de-a patra zi de proteste, duminică seara, adolescenţii au spus lucurilor pe nume. S-au dezis de cei care s-au alăturat lor şi au avut un comportament inadecvat, i-au condamnat pe cei câţiva indivizi care au recunoscut că au primit bani să compormită evenimentul, despre cei care strigau lozinci care nu îi caracterizează pe ei (de ex: “Jos poliţia” şi “Jos Jandarmeria”). Mai mult, au condamnat gestul celor care în prima seară de proteste, când au fost aprinse artificii la finalul marşului stradal. Nu au fost identificate persoanele care au făcut asta şi au considerat a fi un gest jignitor la adresa protestatarilor şi a victimelor de la Club Colectiv.

“În ceea ce priveşte momentul în care am făcut evenimentul ştiam că bârlădenii sunt conştienţi şi de lucrurile "putrede" de la noi din oras. Vreau schimbare! Vreau să pot locui în ţara mea, a noastră!  Şi menţionez faptul că nu aş fi putut ajunge aici fără ajutorul colegilor, prietenilor şi persoanelor care au raspuns pozitiv la solicitarea mea de a iesi in strada”, a conchis Alexandra.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite