Vrea să deschidă o şcoală a mamelor la Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă e nevoie ar muta munţii din loc atunci când vine vorba de binele bebeluşilor care se nasc în Maternitatea din Turnu Severin. După ce a reuşit să convingă o fundaţie să doneze un incubator ultramodern pentru maternitate,  acum Magda Iorgovan se zbate să deschidă în oraşul de la Dunăre o şcoală a mamelor.

E unul dintre acei oameni care a ales să nu stea deoparte, să ajute acolo unde e nevoie de ea.  Are puterea de a visa la o lume mai bună pentru copiii care se nasc la Turnu Severin.

Magda Iorgovan, asistent medical de 13 ani la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin, sare din tiparul acela obişnuit al angajatului de la stat pentru care programul de lucru înseamnă 8 ore şi atât. Întotdeauna cu zâmbetul pe faţă şi cu o vorbă bună îngrijeşte alături de colegele sale bebeluşii „cazaţi” în  secţia de nou-născuţi a maternităţii severinene.

Aşteaptă sponsorizări

Chiar dacă de o jumătate de an, maternitatea din Drobeta Turnu Severin funcţionează într-o clădire nou-nouţă, la capitolul „dotare” cu aparatură medicală nevoile sunt mari, aşa că orice sponsorizare este binevenită. Foarte încrezătoare, Magda continuă demersurile sale pe Facebook în speranţa că oamenii de bine îşi vor îndrepta atenţia spre acest loc atât de special, unde se aduc pe lume copiii.

„Lăsând la o parte magia Crăciunului şi a bebeluşilor în ghetuţa Moşului care sunt absolut superbi....vreau şi eu pentru bebeluşii mei nişte pătuţuri asemănătoare!!!!!! Face cineva o sponsorizare...??????:-)”, scria Magda Iorgovan în data de 5 ianuarie a.c. pe contul său de Facebook.

Acum, şi-ar dori ca Iepuraşul să aducă la secţia de nou-născuţi măcar nişte mese pentru înfăşat copiii ori cântare pentru bebeluşi:

“Eehh, mi-aş dori pentru secţia mea un astfel de pat cu încălzire pentru gemenii prematuri dar, dacă tot vine Iepuraşul am putea primi măcar mese pentru înfăşat copiii sau cântare pentru bebeluşi?? Aştept sponsorizări.... Vorbesc serios!!!!”

O şcoală a mamelor

Un proiect la care Magda Iorgovan visează de mai multă vreme este deschiderea la Turnu Severin a unei şcoli a mamelor, unde tinerele care rămân însărcinate să afle totul de la A la Z despre ceea ce înseamnă o sarcină, cum trebuie să se hrănească în această perioadă, cum trebuie să îngrijească apoi bebeluşii şi multe alte lucruri utile.

„Mi-aş dori foarte mult dacă s-ar putea deschide în cadrul maternităţii noastre, mai ales că este o materitate de cinci stele, un fel de şcoală a mamelor, cum se practica pe timpuri, unde mamele să primescă informaţiile de care au nevoie. În momentul în care mamele află că au rămas însărcinate primul lucru pe care îl fac este să intre pe net şi să citească fel de fel de informaţii, care de cele mai multe ori sunt eronate”, spune Magda.

În acest sens, Magda a urmat cursurile SAMAS (Scopul Programului SAMAS este să creeze, la nivel naţional, prima Reţea de Asistenţă de Sănătate pentru Mame şi Sugari), fiind singurul asistent medical din Mehedinţi la această oră care poate să ofere servicii destinate gravidelor, mamelor şi sugarilor, care îmbină educaţia pentru sănătate în sarcină, pregătirea corpului pentru naştere, precum şi suportul după naştere când proaspăta mama are nevoie de îndrumare.

„La Maternitate, cele mai multe mămici vin neinformate, ştiu doar că o să nască, dar nu au idee despre ceea ce înseamnă o contracţie normală, adevărată de naştere, se sperie la cel mai mic simptom şi fug la spital sau anunţă medicul ginecolog când de fapt poate să fie o alarmă falsă. În momentul în care dau naştere copilului pur şi simplu se iau după ce spune bunica, ce spune vecina, ce a mai auzit de la o prietenă şi cea mai mare greşeală este aceea că în jurul vârstei de patru luni s-a dovedit că mamele renunţă la alimentaţia exclusivă la sân trecând la laptele praf”, mai spune Magda Iorgovan. Cum maternitatea din Turnu Severin are multe încăperi goale, cea mai potrivită locaţie pentru această şcoală a mamelor ar fi chiar în incinta acestei unităţi medicale.

Speranţele Magdei nu se opresc aici, cu tenacitatea care o defineşte este convinsă că şi la Turnu Severin lucrurile vor intra pe făgaşul normal.

Citeşte şi:

Culmea sănătăţii la Mehedinţi: Maternitate nouă cu dotare mizerabilă

Cum înţeleg autorităţile din Mehedinţi să ajute Sănătatea. Aparatura medicală din maternitate transportată cu maşina Medicinei Legale

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite