Turnu Severin: Semnează cu sutele să-l aducă pe Brâncuşi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Camerei de Comerţ Mehedinţi, Nicolae Tudorescu, a semnat pentru aducerea osemintelor artistului
Directorul Camerei de Comerţ Mehedinţi, Nicolae Tudorescu, a semnat pentru aducerea osemintelor artistului

Severinenii s-au alăturat în număr mare campaniei ce urmăreşte repatrierea osemintelor titanului de la Hobiţa. Acţiunea lansată în localitatea natală a marelui sculptor a ajuns şi la Severin, unde strângerea de semnături a continuat şi astăzi.

Campania „Pe urmele lui Brâncuşi“, ce vizează aducerea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale titanului de la Hobiţa, se derulează încă de ieri în Parcul Central, din faţa Prefecturii Mehedinţi.

Iniţiativa îi aparţine poetului şi eseistului Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Caravana va trece prin mai multe oraşe din ţară, strângându-se semnături pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi.

Acţiunea a fost bine primită la Severin. Ieri, în numai câteva minute de la începere, peste 30 de persoane îşi trecuseră deja numele în tabelul susţinătorilor.

Organizatorul s-a declarat încântat să constate că severinenii manifestă interes pentru valorile culturale naţionale.

„Am desfăşurat această acţiune pentru că am considerat că locul lui Brâncuşi este în pământul pe care l-a iubit şi l-a slujit. Este un demers pur cultural, nu există interese ascunse“, a spus iniţiatorul campaniei, Laurian Stănchescu.

Constantin Brâncuşi este înmormântat în cimitirul Montparnasse, din Paris. Potrivit lui Stănchescu, pentru a convinge autorităţile franceze să accepte repatrierea osemintelor, este nevoie de câteva mii de semnături.

„Mai precizez ceva: în ’52 -’53, nu poporul român a refuzat operele lui Brâncuşi, ci câţiva reprezentanţi care se aflau atunci la putere. Eu am făcut demersuri pentru ca acţiunea să se desfăşoare în mai multe oraşe, prin prietenii mei. Am de gând să merg şi mai departe. Locul lui Brâncuşi este acasă“, a mai spus iniţiatorul acţiunii.

Ultima dorinţă: să fie înmormântat în ţară

Printre cei care au semnat se numără şi stră-strănepoata sculptorului, Luminiţa Brâncuşi, dar şi directorul Camerei de Comerţ Mehedinţi, Nicolae Tudorescu, care a conchis cu amărăciune: „Românii nu ştiu să-şi păstreze şi să-şi aprecieze valorile“.

Severinenii care au venit ieri şi astăzi în parc, să-şi dea adeziunea la acţiunea iniţiată de Stănchescu, au spus şi ei că locul sculptorului este în ţară, mai ales că aceasta a fost şi ultima lui dorinţă.

„Cred că trebuia făcut de mult acest lucru. Totuşi, e mai bine acum decât niciodată“, a declarat Marian Manea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite