Prim procurorul Parchetului Orşova reţinut de DNA. Magistratul a primit de la un om de afaceri chiar şi 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Carmen Sîrboiu, a fost reţinută pentru 24 de ore de procurii DNA. În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi un comisar şef de poliţie, un important om de afaceri severinean şi şeful Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei Orşova.

Procurorul Carmen Sîrboiu a fost reţinută de procurori pentru infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru altul, de foloase necuvenite, instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Comisar şef de poliţie, Ion Ianoşi, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, a fost, de asemenea, reţinut pentru două infracţiuni de luare de mită. Un alt poliţist este reţinut în acest dosar. Este vorba de Ionuţ Fişter, subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei municipiul Orşova, pentru infracţiunile de luare de mită; abuz în serviciu în scopul obţinerii, pentru altul de foloase necuvenite, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

De braţul lung al legii nu a scăpat nici omul de afaceri severinean, Sorinel Duducea, administrator al SC Via Vita SRL şi SC Via Vita Construcţii SRL, fiind acuzat de infracţiunile de cumpărare de influenţă şi dare de mită.

De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Constantin Popescu, om de afaceri şi, la data faptelor, preşedintele organizaţiei municipale PSD Orşova (arestat în altă cauză), pentru trei infracţiuni de dare de mită, instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori reiese că în perioada 2011-2012,  Carmen Sîrboiu a pretins şi a primit de la Sorinel Duducea, zis “Regele asfaltului” în Mehedinţi, foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie (beton, pietriş, balast şi bolţari), folosirea utilajelor şi forţa de muncă necesare construirii unei case de vacanţă pe malul Dunării şi a unui garaj ce deserveşte două vile, edificate anterior, în municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde locuieşte în prezent magistratul.

Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de procurorul Sîrboiu Carmen în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea Viorel-Sorinel, astfel încât firmele acestuia, S.C. Via Vita S.R.L. Şimian şi S.C. Via Vita Construcţii S.R.L să nu fie supuse unor controale şi anchete.

În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, Sîrboiu Carmen a pretins şi a primit de la Constantin Popescu, om de afaceri, foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere în concesiune a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova.

Constantin Popescu este fostul preşedinte al organizaţiei PSD Orşova, care este arestat preventiv pentru fapte de corupţie în acelaşi dosar cu Adrian Duicu.

De asemenea, a primit de la acelaşi om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină. Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18.03.2014, în care aceasta  a supravegheat efectuarea urmăririi penale.

La data de 7 martie 2014, la cererea lui Sîrboiu Carmen, Ionuţ Fişter, şeful Formaţii Rutiere din cadrul Poliţiei Oraşului Orşova, i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, de către o persoană pe care subordonatul inculpatului o oprise în trafic şi faţă de care efectua verificări chiar în acele momente.

La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, Ionuţ Fişter, la instigarea lui Sîrboiu Carmen, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter Ionuţ a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei. Informaţiile pe care Ionuţ Fişter le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi lui Sîrboiu Carmen, săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

La rândul său, în luna octombrie 2012, comisarul şef Ion Ianoşi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi a primit de la acelaşi om de afaceri Duducea Viorel-Sorinel, materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă, toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din municipiul Orşova.

În schimbul primirii de foloase necuvenite de la Duducea Viorel-Sorinel, ofiţerul de poliţie Ianoşi Ion a îndeplinit atribuţii de serviciu în legătură cu două dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

La data de 20.03.2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, Ianoşi Ion i-a solicitat lui Constantin Popescu trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie. Pretinderea şi primirea de foloase de către Ianoşi Ion, de la omul de afaceri Popescu Constantin, s-a realizat în legătură cu îndeplinirea, de către ofiţerul de poliţie, a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, de care era interesat Popescu Constantin.

Astăzi, Sîrboiu Carmen, Ianoşi Ion, Fişter Ionuţ, Duducea Viorel-Sorinel, Popescu Constantin urmează să fie prezentaţi la curtea de apel bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Citeşte şi:

FOTO Prim-procurorul Parchetului de la Orşova, ridicat de procurorii DNA pentru fapte de corupţie

Procurorii DNA au descins la Primăria Orşova. Primarul: “Nu au treabă cu mine, dacă eu nu am făcut rele”
 

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite