Mediatorii mehedinţeni s-au întâlnit la prima Conferinţă Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul acestei săptămâni a avut loc la Drobeta-Turnu-Severin prima conferinţă organizată de Colegiul Mediatorilor din Mehedinţi, a cărei temă de dezbatere a fost „Medierea- Puntea către un nou început”.

La eveniment au fost prezenţi judecători, avocaţi, mediatori din Mehedinţi, dar şi din judeţele limitrofe. Din partea Consiliului de Mediere din România a participat mediatorul Ioan Dedu, care a vorbit de informare ca etapă prealabilă încheierii contractului de mediere, despre tipurile de conflicte în care se cere parcurgerea obligatorie a informării şi actele care se întocmesc şi comunicarea acestora.

Preşedintele Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, judecătorul Cristian Zaharia a vorbit despre mediere în contextul aplicării noului cod de procedură civilă, iar decanul Baroului de Avocaţi Mehedinţi, Dan Rolea, despre relaţia dintre mediator şi avocat.

Ioan Dedu, membru în Consiliul de Mediere din România, a subliniat faptul că în momentul de faţă în Romania medierea nu este obligatorie ca procedură prealabilă depunerii cererii de chemare în judecată. “În schimb legiuitorul a stabilit câteva norme moderne de a schimba o cultură conflictuală cu una pentru dialog, introducând în codul de procedură civilă câteva  elemente necesare  în noua cultură a dialogului. Noile norme juridice conştientizează magistratul  de a recomanda medierea, ca o nouă cultură de rezolvare a conflictelor prin dialog. Acest lucru se realizează  prin principiile procesului civil stipulate în capitolul II  codul de procedură civilă, care la art. 7 prevede că judecătorul are îndatorirea de a asigura, în cazul nostru, îndeplinirea obligaţiilor părţilor în proces, atunci când el recomandă medierea”, a spus Ioan Dedu.

Conform OUG nr. 90/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cei care vor să înceapă un proces sunt obligaţi să participe la şedinţa de informare, în caz contrar cererea lor de chemare în judecată fiind respinsă. Pe de altă parte însă, OUG nr. 4/2013 prevede ca dispoziţiile OUG nr. 90/2012 referitoare la sancţiunea inadmisibilităţii se aplică numai proceselor începute după data de 1 august 2013. Ceea ce înseamnă că, în perioada 15 februarie – 1 august, cererile de chemare în judecată nu sunt respinse în caz de neparticipare la şedinţa de informare. Până la 1 august 2013 se aplică numai dispoziţiile art.187 din Noul Cod de Procedură Civilă, prin care instanţa va putea aplica o amendă de la 100 lei la 1000 lei pentru sancţionarea refuzului părţii de a se prezenta la şedinta de informare cu privire la avantajele medierii.

În judeţul Mehedinţi sunt 44 de mediatori autorizaţi, care pot fi găsiţi în Tabloul Mediatorilor afişat atât pe site-ul Consiliului de Mediere din România, cât şi la sediul instanţelor de judecată.

Citiţi şi:

Cum ne găsim mediatorii care ne scapă de procese. A intrat în vigoare medierea părţilor pentru cauzele civile, obligatorie înainte de judecată

Informarea privind medierea, obligatorie peste câteva ore. Ce riscă cei care nu o fac

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite