Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi, „cuibul“ poliţiştilor cercetaţi de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subofiţerul de poliţie Ionuţ Fişter, reţinut de DNA FOTO Sursa Facebook
Subofiţerul de poliţie Ionuţ Fişter, reţinut de DNA FOTO Sursa Facebook

Poliţia din Mehedinţi a avut mult de suferit la capitolul imagine atunci când şeful inspectoratului, comisarul-şef Ştefan Ponea, a fost arestat în luna aprilie. într-un megadosar de corupţie alături de Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi şi preşedinte al PSD Mehedinţi.

Ştefan Ponea, cel care îi obliga pe subalterni să îi spună „doctor”, a făcut praf imaginea instituţiei atunci când numele său a apărut în dosarul de corupţie alături de Adrian Duicu şi omul de afaceri orşovean Constantin Popescu.

Din aprilie, judecătorii în faţa probelor de netăgăduit au prelungit luni de-a rândul starea de arest preventiv şi în cazul lui Ştefan Ponea.

„Fapta inculpatului Ponea Constantin-Ştefan de a pretinde şi primi (în parte) de la Duicu Ioan-Adrian mai multe foloase (constând în menţinerea sa în funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, numirea sa într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, numirea soţiei sale într-o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, concesionarea a două suprafeţe de teren în favoarea tatălui său) pentru a determina un funcţionar public asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă (judecător în cadrul Curţii de Apel Craiova) să facă acte care intră în atribuţiile acestuia de serviciu (în sensul pronunţării unei soluţii favorabile lui Duicu Ioan-Adrian) întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă“, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

La numai o jumătate de an de la acest incident fără precedent în istoria poliţiei mehedinţene, alte două cazuri penale zdruncină din temelii această instituţie.

Unul din apropiaţii lui Ponea, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi, comisarul şef Ion Ianoşi, a fost reţinut miercuri pentru două infracţiuni de luare de mită alături de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, un alt poliţist de la Orşova şi un cunoscut om de afaceri severinean.

Ce făcea Ianoşi?

Potrivit procurorilor DNA, în luna octombrie 2012, comisarul şef Ion Ianoşi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi, a primit omul de afaceri Duducea Viorel-Sorinel, materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă, toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din municipiul Orşova.

În schimbul primirii de foloase necuvenite de la Sorinel Duducea “Regele asfaltului” din Mehedinţi, ofiţerul de poliţie a avut grijă de două dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot procurorii spun că la data de 20.03.2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, Ianoşi Ion i-a solicitat omului de afaceri Constantin Popescu trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie. “Pretinderea şi primirea de foloase de către Ianoşi Ion, de la omul de afaceri Popescu Constantin, s-a realizat în legătură cu îndeplinirea, de către ofiţerul de poliţie, a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, de care era interesat Popescu Constantin”, se arată într-un comunicat al DNA.

Comisarul şef de poliţie a apărut, de altfel, în stenogramele cu Adrian Duicu, într-un episod bahic.

Potrivit rechizitoriului DNA, în seara zilei de 25 aprilie 2013, în localitatea Orşova a avut loc o întâlnire între mai multe persoane „interesate în cauză”, între care Duicu Ioan-Adrian, Ponea Constantin-Ştefan, Popescu Constantin, Manea Ion (primarul municipiului Orşova) şi Ianoşi Ion (şeful Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi şi soţul numitei Ianoşi Erica, arhitectul-şef al municipiului Orşova). Cu privire la realizarea acestei întâlniri, relevante sunt două discuţii purtate de Duicu Ioan-Adrian în zilele de 25 şi 26 aprilie 2013.

Adrian Duicu îl contactează pe Constantin Popescu, cei doi purtând următoarea discuţie în data de 26 aprilie 2013, la ora 08.35
Adrian Duicu: Or mai stat ăia acolo?
Constantin Popescu: Da.
Adrian Duicu: Cât?
Constantin Popescu: Am mai stat… vreo două ore am mai stat.
Adrian Duicu: Băi, eşti nebun la cap.
Constantin Popescu: Păi, da’ cum… 10 kile de vin am băut.
Adrian Duicu: Păi cine a mai stat?
Constantin Popescu: Şi MANEA, şi PONEA, şi ăsta… IANOŞI n-a mai băut dar PONEA a plecat mort… mort. Mort, mort, mort. Am vrut să-l duc cu maşina acasă… n-a vrut. A luat-o aşa şi de-abia a mers cu 10 la oră. A vomitat… îţi dai seama că el nu bea.

Fişter, poliţistul intransigent

Celălalt poliţist reţinut astăzi în acelaşi dosar cu procurorul Carmen Sîrboiu este subofiţerul de poliţie Ionuţ Fişter, şeful al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei municipiului Orşova, pentru infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu în scopul obţinerii, pentru altul de foloase necuvenite, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.. În cazul său, orşovenii au fost luaţi prin surprindere fiindcă era cunoscut ca un poliţist intransigent. De altfel, în vara anului 2011, Ionuţ Fişter a fost felicitat de conducerea IGPR după ce a refuzat o mită de 100 de euro. Împreună cu un alt agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Orşova- Biroul Rutier l-au depistat în trafic pe un conducător auto din comuna doljeană Poiana Mare "în timp ce efectua o manevră de depăşire a unui autoturism într-o zonă în care această manevră era interzisă".

Procurorii DNA spun însă că Ionuţ Fişter răspundea comenzilor procurorului Carmen Sîrboiu fără să crâcnească.

De exemplu, la data de 7 martie 2014, la cererea lui Carmen Sîrboiu, Ionuţ Fişter i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, de către o persoană pe care subordonatul inculpatului o oprise în trafic şi faţă de care efectua verificări chiar în acele momente.

La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, Ionuţ Fişter, la instigarea lui Sîrboiu Carmen, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter Ionuţ a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei. “Informaţiile pe care Ionuţ Fişter le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi lui Sîrboiu Carmen, săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii”, potrivit procurorilor DNA.

Se pare că şi alţi ofiţeri aduşi de Ponea de la Orşova şi cocoţaţi în funcţii importante în poliţia mehedinţeană vor da cu subsemnatul în faţa procurorilor DNA.

Biroul de Presă al IPJ Mehedinţi nu vorbeşte nimic despre aceste două ultime cazuri, adoptând ca şi în cazul “doctorului” Ştefan Ponea poziţia capului în nisip. 

Citeşte şi:

Prim procurorul Parchetului Orşova reţinut de DNA. Magistratul a primit de la un om de afaceri chiar şi 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină

Turnu Severin: Doi agenţi de la Rutieră, felicitaţi în prezenţa şefilor IGPR, după ce au refuzat 100 euro mită

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite