Hidroserv stă pe un butoi cu pulbere. Liderii de sindicat cer intervenţia Ministerului Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristinel Popescu, liderul de sindicat de la Porţile de Fier I FOTO Corina Macavei
Cristinel Popescu, liderul de sindicat de la Porţile de Fier I FOTO Corina Macavei

Stare de tensiune în rândul angajaţiilor din sistemul energetic de la sucursalele HIDROSERV din ţară, după ce conducerea societăţii încearcă să impună în mod unilateral un sistem de salarizare care le micşorează veniturile.

În condiţiile în care în momentul de faţă la nivelul HIDROSERV nu a fost semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2015, conducerea unităţii le impune angajaţilor să semneze nişte acte adiţionale la contractele individuale de muncă (cim), fără consultarea sindicatelor.

„Conducerea societăţii într-un dispreţ total faţă de lege şi salariaţi, încearcă să impună un sistem de salarizare, prin care salariaţilor li se diminuează drastic veniturile. Deşi vorbim de salariaţi din sistemul energetic, Consiliul de Administraţie împreună cu directorul general doresc impunerea unui salariu mediu brut pe societate de 3000 de lei. Amintim că salariul mediu nominal pe economie, conform INSS, era în luna noiembrie 2014 de 4359 lei”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Porţile de Fier. 

Situaţia a escaladat joi la barajul Porţile de Fier II, angajaţii refuzând să discute cu conducerea în lipsa liderului de sindicat. Cum acestuia nu i s-a permis accesul în baraj, tensiunea a crescut în rândul salariaţilor, la faţa locului fiind solicitate de conducere echipe de la Jandarmerie şi mascaţi. Vineri, un alt conflict a izbucnit la Hidroserv Râmnicu Vâlcea, unde aproximativ 100 de angajaţi de aici au întrerupt lucrul, nemulţumiţi că trebuie să semneze acest act adiţional la contractul individual de muncă.

Doi din salariaţii de la SRS Râmnicu Vâlcea au fost duşi cu salvarea la spital, unul dintre ei fiind liderul de sindicat Florin Iordache.

Liderul de sindicat de la Porţile de Fier şi vicepreşedinte al Federaţiei „Univers”, Cristinel Popescu, spune că are informaţii că în cursul acestui sfârşit de săptămână angajaţii de la Gorj se vor trezi la domiciliu cu reprezentanţi din conducerea Hidroserv, care le vor cere să semneze aceste acte adiţionale, fapt nemaiauzit până la acest moment.

„Salariaţii care nu doresc să semneze actul adiţional la CIM sunt ameninţaţi în modul cel mai dur că vor fi disponibilizaţi.  De asemenea salariaţii, membrii de sindicat în cadrul Sindicatului Porţile de Fier, sunt ameninţaţi că dacă nu îşi dau demisia din sindicat, vor fi disponibilizaţi.  Este evident că directorul general împreună cu parte din conducerea administrativă a SSH Hidroserv SA, consideră societatea ca pe propria feudă. Cunoaştem aşadar iobagii – salariaţii, vasalii – conducerea SSH Hidroserv, rămâne să aflăm cine sunt seniorii, pe care se bazează aceştia”, se mai arată în acelaşi comunicat.

Având în vedere starea de tensiune din rândul salariaţilor, stare ce poate avea implicaţii deosebit de grave pentru sistemul energetic, liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a Ministrului Energiei precum şi a instituţiilor abilitate ale statului. Sindicaliştii spun că  vor informa de urgenţă atât organismele sindicale europene, cât şi Comitetul European asupra drepturilor sociale, parte integrantă a Consiliului Europei, „asupra abuzurilor săvârşite împotriva unor salariaţi şi a unor organe alese ale sindicatului în România” .

Liderii de sindicat mai anunţă că în situaţia în care nu se vor lua de urgenţă măsuri „pentru stoparea abuzurilor din SSH Hidroserv SA, intrarea în legalitate şi sancţionarea celor ce se fac vinovaţi de situaţia creată”, sunt hotărâţi să intre în greva foamei.

Citeşte şi:

VIDEO Protest spontan la Hidroserv. Angajaţi din Râmnicu Vâlcea au întrerupt lucrul în această dimineaţă

Ce contracte de muncă pregăteşte administraţia HIDROSERV SA angajaţilor de la Porţile de Fier

VIDEO Liderul de sindicat de la Porţile de Fier : „Este anormal ca Jandarmeria Română să mă urmărească ca pe ultimul infractor, ca pe un terorist pur şi simplu”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite