Ce contracte de muncă pregăteşte administraţia HIDROSERV SA angajaţilor de la Porţile de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reduceri salariale pentru angajaţii de la HIDROSERV Porţile de Fier FOTO Corina Macavei
Reduceri salariale pentru angajaţii de la HIDROSERV Porţile de Fier FOTO Corina Macavei

După ce negocierile dintre administraţie şi sindicate privind semnarea contractului colectiv de muncă au eşuat, pentru salariaţii de la Hidroserv Porţile de Fier anul 2015 va aduce reduceri salariale, conform declaraţiei liderului de sindicat.

Până la data de 28 noiembrie 2014 ar fi trebuit încheiate negocierile pentru semnarea contractului colectiv de muncă de la nivelul Hidroserv SA. Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi sindicaliştii spun că au fost dispuşi să cedeze în privinţa unor drepturi salariale.

„Din 21 de articole, sindicatul a cedat la şase şi au mai rămas 15, eu spun că se găseau soluţii lejer pentru cel puţin 10 şi mai erau 4-5 articole care priveau drepturile salariale la care am primit mandat foarte clar să nu cedem nimic. Şi acolo am propus o variantă în care am fost dispuşi să cedăm la sume rezonabile, e vorba de acele adaosuri de Paşte, de Sf Ilie, de Crăciun pe care le iau în mod normal cam toţi salariaţii din România, dar nu s-a dorit acest lucru”

spune Cristinel Popescu, liderul de sindicat de la Hidroserv Porţile de Fier, cel care a participat la negocierile cu administraţia societăţii.

În opinia sindicalistului, administraţia Hidroserv în mod premeditat a tergiversat semnarea contractului colectiv de muncă pentru ca acum la început de an să vină cu o „surpriză” pentru cei aproximativ 360 de angajaţi de la Porţile de Fier: reduceri salariale de cel puţin 30 la sută: „Iată anul acesta, printr-un abuz fără precedent în România, Consiliul de Administraţie al Hidroserv SA a aprobat un sistem de salarizare fără a consulta sindicatul, nişte contracte individuale de muncă, în care apar două chestii care sunt incredibile. În primul rând se reduc drepturile salariale cu cel puţin 30 la sută şi, mai mult decât atât, la şefi salariile şi sporul de conducere se menţin la 50 la sută, la muncitori salariul mediu brut scade, care va fi mai mic decât media pe economie”.

Liderul de sindicat Cristinel Popescu mai spune că administraţia va impune angajaţilor să semneze nişte contracte de muncă individuale, în care nu sunt precizate valoarea clasei de salarizare şi nici sporurile.

„Mai mult decât acest lucru este pentru prima oară când văd un asemenea document, în care scrie că vor fi făcute acte adiţionale la contractele individuale de muncă ale fiecărui salariat, contracte care urmează să fie trimise spre semnare la directorul general, deşi directorul general este ultimul care semnează în mod normal după ce semnează angajatul şi directorul de sucursală, şi pe contractul individual scrie foarte clar nu se va trece valoarea clasei şi suma acesteia şi nici sporurile. Acestea vor fi trecute de directorul general şi directorul de sucursală de comun acord studiind salarizarea fiecărei sucursale. Deci cu alte cuvinte, salariatul semnează în alb un document, a cărei clasă o va primi după cum consideră directorul”, declară Cristinel Popescu.

În aceste condiţii, Sindicatul de la Hidroserv Porţile de Fier este hotărât să continue protestele în stradă şi va sesiza organismele europene pe linie sindicală. Totodată, sindicaliştii vor să solicite demararea procedurilor de infringement pentru Românian pentru încălcarea drepturile şi libertăţilor individuale şi sindicale.

Citeşte şi:

Protest spontan la Barajul Porţile de Fier. Angajaţii au blocat DE 70, aproape de vamă

VIDEO Liderul de sindicat de la Porţile de Fier : „Este anormal ca Jandarmeria Română să mă urmărească ca pe ultimul infractor, ca pe un terorist pur şi simplu”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite