FOTO Executare silită cu scandal la Strehaia
0Scandal mare astăzi la Primăria Strehaia, după ce casa unei familii de romi din localitate a fost demolată în urma unei executări silite. Romii au venit să ceară socoteală primarului şi puţin a lipsit ca edilul să nu fie linşat de aceştia.
Luni dimineaţă, un executor judecătoresc a venit pe strada Smârdan din Strehaia pentru a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de demolare a unui imobil.
Cum de regulă în astfel de cazuri se lasă cu scandal, un număr însemnat de jandarmi au asigurat odinea la faţa locului.
Povestea a început în 2010, când printr-un contract de vânzare-cumpărare autentificat la notar, Mihai Brătianu Gheorghe a cumpărat de la Balaci Stelian şi Balaci Maria un teren în suprafaţă de 1000 mp pentru care a achitat suma de 85.000 de lei. Cumpărător de bună credinţă, omul a luat apoi toate avizele necesare şi a construit o căsuţă modestă pentru familia sa. Deşi în contractul încheiat la notar se specifică clar că “imobilul nu este scos din circuitul civil, nu este sechestrat şi nu formează obiectul niciunui litigiu, nu este grevat de sarcini şi servituţi”, Mihai Brătianu avea să afle ulterior că între persoana de la care cumpărase şi o familie din Bucureşti exista un litigiu pe acest teren. Între timp, familia din Bucureşti, Eufrosina şi Paul Şerbănescu au câştigat în instanţă şi au obţinut titlu de executare pentru demolarea casei.
Soţia proprietarului înşelat urla şi plângea de durere când a văzut cum căsuţa lor este dărămată. “Unde mă duc eu acum cu copiii? Am rămas şi fără bani şi fără casă că m-au înşelat. Să-mi aducă banii mei!”, ţipa femeia cu lacrimi în ochi. În faţa imobilului s-au adunat rudele acesteia, dar şi vecinii de pe stradă.
Femeia care le-a vândut terenul spunea că nu are nicio vină şi arăta cu degetul spre Primăria Strehaia.
„Este procesul pe rol, pe 17 iunie avem un nou termen şi eu am plătit cauţiune. Primăria a dat titlu pe teren la unul care nu are acte. Eu am vândut cu acte în regulă prin notariat”, se disculpa Maria Balaci.
Familia păgubită a venit la Primăria Strehaia pentru a cere lămuriri, numai că de aici au plecat aşa cum au venit. Deşi încurcătura porneşte tocmai de la această instituţie întrucât a fost eliberat eronat un titlu de proprietate, primarul şi funcţionarii primăriei au dat din umeri. S-au apărat de furia oamenilor chemând la faţa locului poliţiştii locali.
„Suprafaţa de 1000 mp a fost trecută prima dată în proprietate doamnei Balaci, însă Şerbănescu a obţinut acţiune în instanţă şi văd că a anulat acel titlu de proprietate. Scrie aici că bunicul ei, Balaci Ion nu era în dreptăţit să beneficieze de reconstituirea dreptului de proprietate în ceea ce priveşte supraţa de 1000 de mp”, a declarat primarul Sîmion Burcu.
„Suprafaţa de 1000 de mp era înscrisă la Registrul Agricol din 1959 – 1963 la autorii doamnei Balaci. Primăria în mod corect în baza registrului agricol şi a anexelor validate a anulat titlul cu tricolor pe numele autorului cu moştenitorii legali pe suprafaţa de 1000 mp. După aceea la Legea 247 din 2005 au venit de la Bucureşti Şerbănescu Eufrosina cu moştenitorii cu acte de proprietate, noi nu am mai putut să mai eliberăm încă un titlu de proprietate pe aceeaşi suprafaţă, s-au adresat instanţei de judecată şi au anulat primul titlu de proprietate pentru suprafaţa de 1000 mp şi au sentimţă definitivă şi irevocabilă. Eu nu pot să explic o situaţie din 1959-1963, registrul există nu sunt modificări în el, pe undeva este şi o lacună a legii”, a spus la rândul lui Gabi Mol, inspector la registru agricol din cadrul Primăriei Strehaia.
Una peste alta, familia Mihai a rămas şi fără casă şi fără banii daţi pe teren şi singura şansă pentru a-şi recupera paguba rămâne justiţia.
Citiţi şi:
Membrii unei grupări infracţionale din Strehaia cărau tablă în India cu Oltcitul
Evaziune fiscală de peste 1.200.000 de euro din tranzacţii comerciale fictive
Scandal la Liceul „Matei Basarab” din Strehaia. Două eleve s-au bătut în toaleta şcolii