Fermierii mehedinţeni se plâng de fiscalitatea exagerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii mehedinţeni la o întâlnire cu reprezentanţii Finanţelor Publice Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Fermierii mehedinţeni la o întâlnire cu reprezentanţii Finanţelor Publice Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Fermierii din judeţul Mehedinţi se plâng de legislaţia stufoasă şi fiscalitatea exagerată, care îi pun pe drumuri şi le strică afacerile. Ei spun că nu mai au timp să se ocupe de munca din câmp fiindcă statul i-a transformat în veritabili agenţi fiscali.

Din acest an, fermierii care au terenuri agricole în arendă trebuie, pe lângă impozitul aferent, să reţină din suma care trebuie să o achite arendatorului şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate.

„Începând din 2012 s-a introdus în Codul Fiscal obligaţia ca fermierii să practice stopajul la sursă pe redevenţa plătită arendatorilor. Dacă în 2012 şi 2013 s-a reţinut doar impozitul la bugetul de stat de 16 la sută, începând cu acest an obligaţia fermierilor este să facă stopaj la sursă şi pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, 5,5 la sută. Mai mult decât atât, obligaţia fermierilor este să introducă în declaraţia 112 numele şi CNP-ul acestor arendatori. Este un volum imens de muncă pentru fermieri, care în loc să stea în câmp să urmărească producţia agricolă, ne-am transformat în contabili, în agenţi fiscali”, spune Gheorghe Firu, fermier din Mehedinţi.

Acum, când un fermier din Dârvari a reuşit să câştige un proces cu Finanţele privind achitarea TVA-ului la arendă, şi ceilalţi producători agricoli din Mehedinţi se gândesc serios să dea statul în judecată pentru a-şi recupera banii plătiţi.

„Nemulţumirile noastre sunt legate de această fiscalitate pentru că Finanţele vor să ne transforme în agenţi fiscali. Noi nu suntem pregătiţi pentru funcţia aceasta pe care vor să ne-o dea obligatoriu. Am ajuns să facem câte 3-4 declaraţii fiscale, iar ei ne fac câte 3-4 impuneri şi banii înapoi nu îi mai vedem de la ei. Anul trecut am plătit 900 de milioane lei vechi şi acum mă gândesc să dau Finanţele în judecată ca să ne luăm banii înapoi”, spune Dumitru Brânzan, fermier din zona Vânători.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu, a iniţiat o întâlnire cu reprezentanţii Finanţelor Publice Mehedinţi pentru lămurirea acestor aspecte.

„Impozitarea este mare, agricultura nu este un domeniu care să funcţioneze aşa cum trebuie, iar impozitele sunt prea mari pentru noi. Ni s-a promis un ordin al Ministrului şi pentru 2014, acolo unde au fost calamităţi, dar văd că oamenii afectaţi trebuie să plătească. Când va apare acest ordin vor fi scutiţi, dar până atunci vor trebuie să plătească impozitele, ceea ce nu este normal, abia acum aflăm şi noi. Am cerut să avem un protocol de colaborare cu Finanţele Publice, ca să fim informaţi despre modificările aduse Codului Fiscal”, a declarat Cornel Stroescu.

Că legislaţia este stufoasă şi că modificările aduse Codului Fiscal sunt greu de urmărit şi de pus în practică o recunoaşte şi un specialist în domeniu, directorul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Mehedinţi, Monica Moţ.

„Modificările sunt extrem de multe, apar mereu şi pă rofesioniştii contabili urmăresc foarte greu aceste modificări, dumnealor care nu sunt de specialitate cu siguranţă au impresia că se află într-o junglă a legislaţiei, fiecare trebuie să apeleze fie la un profesionist contabil, care să-l sprijine în activitate, fie să fie mereu atenţi la modificările legislative. Am înţeles mesajul transmis de reprezentanţii producătorilor agricoli însă organismul profesional CECAR a făcut deseori trimitere la anumite probleme care apar în legislaţie, anumite neconcordanţe, Ministerul Finanţelor este cel care ia decizia. Codul Fiscal de la modificări care ar fi trebuit să se facă la minim şase luni, se fac de câte ori pe an consideră Ministerul că este nevoie”, precizează Monica Moţ.

Citeşte şi:

Ploile încurcă lucrările agricole de toamnă în Mehedinţi

Mehedinţiul primeşte despăgubiri pentru suprafeţele agricole calamitate

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite