Cum se prepară dulceaţa de pepene verde, după reţeta faimoasei Sanda Marin
0
Fără doar şi poate fructul-vedetă al verii este pepenele roşu, cel care ne potoleşte setea şi ne încântă mirosul şi papilele gustative cu a lui savoare proaspătă şi gust de un dulce inconfundabil. Gospodinele prepară însă din acest fruct şi o delicioasă dulceaţă.
În volumul „Carte de bucate” al celebrei Sanda Marin, „doamna bucătăriei româneşti”, care însumează sfaturi culinare, dar şi o întreagă colecţie de reţete delicioase, se regăseşte şi reţeta pentru doamnele care vor să prepare dulceaţa de pepene verde.
Dulceaţă de pepene verde
- 1 pepene verde, 1 kg zahăr, 3 pahare apă, 1 baton vanilie, zeama de la ½ lămâie
Se alege un pepene verde nu prea mare, cu coajă groasă. Se taie felii cam 2 degete grosime şi fiecare felie se curăţă de miezul roşu sau galben, ca să rămână numai partea albă. Aceasta se taie în lung în fâşii cât mai subţiri, care se răsucesc strâns în formă de sul. Se îndreaptă sulurile la capete cu cuţitul şi se înşiră pe o aţă tare, astfel ca acul să le străpungă transversal şi să nu se desfacă la fiert.
Facem atâtea suluri cât să umplem cu vârf o farfurie adâncă. Se pun într-un tifon, se introduc într-un vas cu apă clocotită şi se lasă să fiarbă 5 minute, după care se schimbă apa, punând alta tot clocotită, şi se mai fierb încă 5 minute. Se limpezesc în apă rece, se desface tifonul şi se pun pe o sită să se scurgă. Se leagă în tingire zahărul cu 3 pahare de apă, se ia spuma şi se pun melcii cu tot cu aţă la fiert; se adaugă vanilia şi, la sfârşit, zeama de lămâie.
Când este bine legată, dulceaţa se toarnă într-un caston şi se acoperă cu o cârpă udă. După ce s-a răcit, se apucă aţa de un capăt şi cu ajutorul unei furculiţe curate (altfel se zahariseşte dulceaţa) se trag uşor sulurile de pe aţă. Se toarnă dulceaţa în borcane.