Cum să prepari o dulceaţă de zmeură tradiţională, ca pe vremea bunicilor
0
Aroma şi gustul fără pereche fac dulceaţa de zmeură să fie considerată o adevărată vedetă a sezonului. Pe cât este de simplă, dulceaţa de zmeură necesită o atenţie specială atunci când este pregătită.
Andreea Ciobanu este o economistă din Vaslui care de aproape trei ani şi-a dezvoltat o afacere bio de succes, producând fructe şi dulceţuri după reţete tradiţionale.
Andreea ne propune astăzi o reţeta de dulceaţă de zmeură, ca pe vremea bunicilor. ”O bunătate de Zmeuriş!”, ne asigură ea.
Ingrediente: toate ingredientele incep cu Z, uşor de ţinut minte
Zmeură proaspat culeasă 1kg
Zahar 700 gr
Zeama de la o jumatate de lămaie
Acum hai să zmeurim!
Se spală zmeura sub un jet de apa foarte rapid, dar cu atenţie să nu se sfărâme zmeura, şi se lasă la scurs cateva minute pe un şervetel de hartie.
Se pune un strat de zmeură, un strat de zahăr şi tot aşa pentru ca utimul strat să rămână cu zahăr. Se lasă aproximativ două ore la temperatura camerei, după care se depozitează în frigider, măcar 8-10 ore până se topeşte tot zaharul.
Se fierbe la foc iute de lemne în oala de fontă, de cupru sau orice oală cu fundul foarte gros. Se ia spuma pe măsură ce se formează, se adaugă zeama de lămâie şi se amestecă în oală foarte, foarte încet, ca zmeura să rămână cât de cât întreagă.

Se fierbe la foc iute până dulceaţa este legată. Se verifică cu o farfurie rece ţinută câteva minute in congelator dacă dulceata este gata. Se ia de pe foc, se da deoparte, se toarnă în borcane sterilizate şi se aşează borcanele cu capacul în jos sub o pătură groasă.
”Încercaţi si voi? Să vă aduc zmeură proaspat culeasă din Zmeurişul Coasta Neagului? Să vă bucurati de gustul acestei delicatese!”, ne îndeamnă Andreea.
Fructele de pe Coasta Neagului, frumos ambalate şi etichetate, sunt distribuite doar pe bază de comandă, la fel şi dulceţurile. Deocamdată, o colaborare cu supermarketurile nu a fost posibilă, deorece marile lanţuri doresc cantităţi foarte mari.
”Dulceaţa de zmeură şi alte fructe de pădure pentru mine întotdeauna a fost o delicatesă şi nimic din rafturile din magazine nu se compară cu gustul acela de demult. Nu e nimic secret in „Bunatăţi din Zmeuriş”, totul constă în fructele proaspete culese dimineaţa sau seara, ingrediente simple şi modul de fierbere la foc iute de lemne în vase de cupru. Îmi place să-mi pun amprenta personală pe ceea ce fac şi de aceea fiecare borcănel de dulceaţă este ornat şi decorat în functie de anotimp şi de tematică. Pentru mine contează cel mai mult calitatea şi imaginea, de aceea pun foarte mare accent pe ingrediente, modul de preparare, igienă şi decorare”, mărturiseşte Andreea.