Cum funcționează „mafia lemnului”. Sute de arbori, exploatați ilegal de tăietorii de lemne cu complicitatea pădurarilor

0
Publicat:

Un fost coordonator al unor echipe de exploatare forestieră, care a desfășurat activități în interesul unei societăți din Alba, a povestit anchetatorilor și a recunoscut modul în care funcționa așa-zisa „mafie a lemnului”.

Transport de lemne FOTO IPJ Alba
Transport de lemne FOTO IPJ Alba

Gruparea era formată din patronul firmei, angajați ai acesteia și pădurari care ar fi trebuit să păzească pădurea de hoții de lemne. Activitățile infracționale s-au derulat în perioada iunie 2018 - mai 2020 și fac obiectul a două dosare penale aflate la instanțele din Alba.

Un dosar are 15 inculpați, 13 persoane fizice și două persoane juridice, care nu a ajuns încă în faza de judecată. Liderul grupării a fost afaceristul Emil Nistor, administratorul faptic al societății Ema Silva SRL Petrești.

În al doilea dosar, bărbatul care a coordonat echipele de exploatare forestieră ale societății (Ioan C.), a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș în schimbul pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani. Acesta este acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni: instigare la tăiere fără drept de arbori, instigare la furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, uz de fals în formă continuată. Acordul a fost admis de instanța de judecată în 5 ianuarie 2024.

Gruparea este acuzată că a tăiat fără drept, cu ajutorul a doi angajați ai Ocolul Silvic Voineasa, județul Vâlcea, 725 arbori din fondul forestier național, din specia molid și brad, fără a fi marcați de personalul silvic. Arborii tăiați ilegal au avut un volum total de 683 de metri cubi, fiind produs un prejudiciu în valoare de 463.295 de lei. Furtul arborilor a mai provocat un prejudiciu estimat la 79.466 de lei.

Documente de însoțire false

„Numitul Nistor Emil, direct și prin intermediul inculpatului Cărbune Ioan, i-a determinat pe lucrătorii din echipele de exploatare forestieră să fure arbori în numele și interesul societății Ema Silva SRL. Arborii furați, în special din specia molid și brad, proveneau din tăieri fără drept din fondul forestier național”, se precizează în dosar.

Transportul masei lemnoase în depozitele firmei s-a realizat în baza a 155 de avize de însoțire false. „Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii au  întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate”, se precizează în document.

Transporturile au avut loc în special între depoziturile societății, deținute la Vințu de Jos, județul Alba, respectiv Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

În dosarul principal, în care se va decide și cu privire la prejudiciul provocat de gruparea de tăietori de lemne, sunt 17 părți civile și vătămate, printre care Ministerul Mediului, Ocolul Silvic Voineasa, Ocolul Silvic Valea Frumoasei, Primăria Săliște și mai multe persoane fizice.

Afaceristul Emil Nistor este condamnat în prima instanță la 5 ani de închisoare pentru dare de mită și este trimis în judecată și pentru evaziune fiscală. Acesta este de loc din Bistrița-Năsăud, la fel ca și bărbatul care a încheiat acordul cu procurorii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite