Biserica „Sfântul Dumitru” îşi serbează duminică patronul spiritual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă serbează pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, mai multe parohii din Eparhia Severinului şi Strehaiei îşi cinstesc sfântul protector.

În Drobeta Turnu Severin, la biserica “Sf. Dumitru”, cunoscută şi ca ,,biserica din cimitir”, s-au făcut pregătiri pentru prăznuirea patronului spiritual sub ocrotirea căreia a fost încredinţată.

Părintele paroh Vasile Ghiţan invită credincioşii severineni să participe la comuniunea euharistică din cadrul Sfintei Liturghii ce va fi săvârşită duminică, 26 octombrie, precum şi la slujba parastasului pentru sufletele celor adormiţi.

Biserica a fost ziditã în anul 1873 de Joiţa Chintescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariată în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, biserica a fost refãcutã de Ghiţã Efta Bejan, veteran din rãzboiul din anul 1877, care a reparat toate stricãciunile din interior şi exterior, împodobind sfântul locaş cu pictură nouă. Aceste reparaţii au fost fãcute şi în memoria pomenirii bravilor eroi, morţi cu arma în mânã pe câmpia din jurul bisericii şi a oraşului.

Pânã în anul 1976 a fost folositã ca şi capelã de cimitir de cãtre toate bisericile din oraş, când P.F. Pãrinte Patriarh Teoctist Arãpaşu, pe atunci Mitropolit al Olteniei a transformat-o în bisericã parohialã.

Citeşte şi:

FOTO Superstiţii şi semnificaţii de Sfântul Dumitru. Ziua în care se usucă toate plantele şi căldura intră în pământ

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite