Tulcea: Localnicii deltei nu folosesc vestele de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu și fără veste de salvare
Cu și fără veste de salvare

Numeroasele tragedii din deltă ar putea fi evitate. Reprezentanţii Autorităţii Navale spun că purtarea vestelor de salvare nu este obligatorie si că localnicii din judeţ sunt cei care nu le poartă niciodată, spre deosebire de turişti, care sunt cei mai grijulii.

În România purtarea vestei de salvare nu este obligatorie pentru ocupanţii unei ambarcaţiuni. Totuşi, la înmatricularea unei ambarcatiuni, normele stabilite de Registrul Naval Roman impun obligativitatea existenţei unui număr de veste de salvare corespunzator numărului de ocupanţi ai ambarcaţiunii.
„Dacă le poartă sau nu este opţiunea fiecăruia. Pot spune însă că majoritatea celor care le poartă sunt turişti, niciodată localnicii, care se cred zmei şi din păcate aceştia formează  majoritatea victimelor“ spune Petrică Rade, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Navale Tulcea.

Amenzi destul de mici

Deşi  urmările ce pot fi din cele mai grave, vezi exemplul celor patru tineri înecaţi recent în lacul Razelm, care s-ar fi salvat dacă la bordul ambarcaţiunii ar fi existat vestele de salvare, amenzile pentru nerespectare regulamentului sunt destul de mici.

Astfel, conform Hotărârii de Guvern 876 din 2007, pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul transporturilor navale, lipsa de la bordul navei a mijloacelor de salvare corespunzătoare se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei.

„Anul acesta au fost aplicate mai multe sancţiuni, majoritatea sunt localnici care nu practică turismul organizat, ci transporturi ocazionale. Cei profesionişti respectă regulile“, mai spune Petrică Rade. Acesta precizează că pe căile navigabile de la începutul acestui an, în aria de competenţă a Autorităţii Navale din Tulcea, s-au înregistrat două victime, cazuri mortale, ale unor accidente navale.

Afirmaţiile reprezentantului autorităţii navale sunt confirmate şi de cei care organizează excursii în Delta Dunării cu nave rapide sau de croazieră. „Sunt în branşă de ani de zile şi nu am avut evenimente negative. Când eşti profesionist nu te poţi juca cu astfel de lucruri, să nu ai veste“ spune Mihai Baciu, patronul unei firme de turism din Tulcea.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite