Sfinxul dobrogean a dispărut. Cum arăta atracția turistică din Munții Măcinului, distrusă de vreme și de „bătrânețe” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfinxul din Munții Măcinului a uimit, timp de decenii, zecile de mii de vizitatori care au venit în fiecare an în Parcul Național cu același nume.

Sfinxul în luna august sursa George Nica
Sfinxul în luna august sursa George Nica

Considerat de unii turiști mai expresiv decât mult mai cunoscutul Sfinx din Munții Bucegi, conglomeratul de roci afișa profilul unui bărbat ridat, cu nas aclivin, ce privea în zare neclintit.

Locul unde se afla Sfinxul sursa George Nica
Locul unde se afla Sfinxul sursa George Nica

Mii de selfiuri s-au făcut cu obiectivul turistic neoficial până luna trecută, când un fotograf profesionist din Galați a descoperit că Sfinxul a dispărut din peisaj. 

Sfinxul Dobrogean nu mai este. A murit, a picat, a fost dărâmat, nu știu, cel mai trist este că unul din cel mai vizitat reper turistic din Munții Măcin nu mai este. De ce? Cine știe, o fi picat el singur sau ajutat”, este anunțul făcut pe Facebook de George Nica, cunoscut fotograf profesionist din Galați.

Sfinxul dobrogean sursa George Nica
Sfinxul dobrogean sursa George Nica

Fotograful profesionist a povestit că s-a simțit ca și cum ar fi mers „la un priveghi.

„Sentimentul de frustrare în astfel de momente este profund și adesea copleșitor. Este ca și cum o parte din tine este smulsă sau pierdută. Poate apărea o senzație de neputință, furie și tristețe, când realizezi că forțele naturii sau acțiunile omenești au distrus un monument al naturii. Te poți simți îndurerat de faptul că o frumusețe atât de pură și impresionantă nu mai există, iar conexiunea ta specială cu acel loc a fost perturbată sau chiar distrusă complet”, a mărturisit fotograful. 

Ce spun administratorii Parcului Natural Măcin

Reprezentanții Administrației Parcului Natural Măcin admit că era un obiectiv turistic foarte vizitat, însă nu o minune a naturii, ci una creată accidental de de om.

Sfinxul, spun autoritățile, se află într-o fostă carieră de piatră unde exploatarea cu trotil a creat această formă curioasă.

 „Este vorba de grohotișuri din foste exploatări din trecut. Nu a apărut în urma șlefuirii naturale sau printr-o activitate tradițională, nu era obiectiv geologic sau cultural. Nu vorbim aici de o curiozitate arhaică”, spune Viorel Roșca, directorul Parcului Național Munții Măcin.

Rămășițele Sfinxului sursa George Nica
Rămășițele Sfinxului sursa George Nica

Acesta a explicat că roca din care era făcut Sfinxul era fisurată și că fenomenele meteo din ultima perioada l-au dezintegrat efectiv.

„Admit că era un obiectiv și că a dispărut un mit. Avem însă alte obiective de protejat și alte curiozități, cum ar fi Pinguinii, Vrăjitoarele, Ouăle de dinozaur, roci apărute prin șlefuire naturală și care au luat această formă”, spune directorul.

Sfinxul în luna august sursa George Nica
Sfinxul în luna august sursa George Nica

Mai mult decât atât, în zona rocilor unde se afla Sfinxul, spune acesta, cuibăresc 13 specii de păsări, unele protejate de lege, iar curioșii care ieșeau de pe traseele aprobate ca să vadă roca în formă de cap de bărbat riscau să le tulbure. 

Munții Măcinului sunt cei mai vechi din țară având, conform specialiștilor, având 500 de milioane de ani.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite