Scandalul care a zguduit învăţământul tulcean. Profesori prinşi că au primit şpagă de 800 de euro la examenul de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul de Bacalaureat s-a derulat în multe şcoli în mod corect FOTO Adevărul
Examenul de Bacalaureat s-a derulat în multe şcoli în mod corect FOTO Adevărul

La sfârşitul anului trecut, mai multe cadre didactice din Tulcea au fost arestate fiind suspectate că au luat mită la examenul de Bacalaureat. Şpaga varia de la 400 la 800 de euro.

Ovidiu Târlogeanu, Dorel Ţigău, Marcel Sciotnic, toţi profesori de matematică, Mariana Costache - profesor de geografie, Cornelia Bacalu - profesor de franceză, Cornel Brudiu - profesor de fizică - şi Violeta Calotă - profesor de biologie, au fost arestaţi sub suspiciunea de luare de mită.

Patru dintre cei şapte profesori tulceni au fost arestaţi ulterior de Curtea de Apel Constanţa.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, pe 28 octombrie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o durată de 24 de ore a inculpaţilor: Ovidiu Târlogeanu - profesor de matematică, Dorel Ţigău - profesor de matematică, Mariana Costache - profesor de geografie, Cornelia Bacalu - profesor de franceză, Marcel Sciotnic - profesor de matematică, Cornel Brudiu - profesor de fizică - şi Violeta Calotă - profesor de biologie, potrivit unui comunicat al Parchetului instanţei supreme.
 
Aceştia sunt acuzaţi de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, infracţiuni săvârşite în legătură cu examenul de bacalaureat 2014, sesiunile iunie - iulie şi august - septembrie, desfăşurat în Tulcea.
 
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014, cei şapte inculpaţi, împreună cu alte 20 de cadre didactice care au calitatea de suspecţi în cauză, prin mijloace frauduloase, au supraevaluat lucrările la disciplinele de examen, cu scopul promovării de către un număr de aproximativ 45 de candidaţi.
 
Prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.
 
Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.

Vă mai recomandăm:

FOTO Fără precedent. Liceul din Măcin, executat silit în timpul examenelor, de un fost învăţător

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite