Puști de la țară, calificat la olimpiade naționale. „Claudiu i-a spus doamnei că vrea să participe”
0Claudiu Camenențchi din Tulcea este elevul calificat, pentru al doilea an la rând, la Olimpiada Națională de Fizică. Învață într-o școală din mediul rural și a obținut cel mai mare punctaj pe județ. În acest an își va reprezenta județul și la Olimpiada de Lingvistică.
Jurilovca (Tulcea) este deja o destinație de vacanță căutată de români și nu numai, însă puțini știu că numele localității tulcene este rostit și pe podiumurile olimpiadelor și concursurilor naționale școlare.
Anul trecut, unul dintre ambasadorii Școlii Gimnaziale Jurilovca a fost Claudiu Camenențchi, care a obținut locul II la Concursul Național de Fizică și Chimie „Impuls Perpetuum”. El nu s-a mulțumit cu atât, iar în acest an își încearcă din nou forțele, fiind deja calificat la faza națională a Olimpiadei de Fizică, cu cel mai mare punctaj pe județ.
Claudiu își va reprezenta județul și la Olimpiada de Lingvistică „Solomon Marcus”, dar și, alături de colega sa Elena Iuliana Gubrei, la Concursul Național de Chimie „Lazăr Edeleanu".
Claudiu a mai obținut, cu doar câteva zile în urmă, locul III la faza județeană a Olimpiadei de Istorie. Alți trei elevi ai școlii din Jurilovca merg la faza națională a Olimpiadei de Limbă Rusă Maternă.
„Face ce face orice copil de clasa a VIII-a”
Rezultatele obținute de Claudiu Camenențchi nu mai constituie o surpriză la nivelul școlii. Elevul, care în această vară va susține examenul de Evaluare Națională, a muncit constant de-a lungul gimnaziului. Este serios, fără a se încadra în tiparul „tocilarului”.
„Face ce face orice copil de clasa a VIII-a, nu este cu nimic diferit” , spune directoarea școlii, prof. Sofica Belu.
Pasiunea lui și a colegilor lui pentru Fizică și Chimie își are, într-o mare măsură, explicația în dăruirea cu care profesoara de Fizică și Chimie Iulia Chiru le predă, le explică, îi provoacă și le răspunde curiozităților de tot felul. Profesoara face în fiecare zi naveta la școala din Jurilovca și la cea din Ceamurlia, de aproximativ două decenii. Mulțumirea vine cu fiecare generație care își urmează visul, pentru că foști absolvenți ai școlii din Jurilovca sunt astăzi cercetători la Paris, șefi de la laborator la spitale mari, medici etc.
„Nu sunt primele rezultate ale școlii noastre la olimpiadele de Fizică și Chimie. Am mai avut rezultate la nivel național datorită doamnei profesor Iulia Chiru. (...) Doamna este foarte dedicată, ca și doamna profesor de Limba română Florentina Condrat, care și dânsa a avut rezultate la nivel național la Limba română și cu alți elevi”, a declarat directoarea școlii din Jurilovca, prof. Sofica Belu, pentru „Adevărul”.
Și dacă la olimpiada „clasică” de Limba română au mai fost și în alți ani elevi calificați în fazele superioare, Claudiu este primul elev al școlii care a ales Lingvistica.
„Foarte dedicat și autodidact. În momentul în care a vrut - el și-a dorit să participe la Olimpiada de Lingvistică – i-a spus doamnei că el și-a luat bibliografia pentru olimpiadă și el vrea să participe. A fost strict dorința lui. Această olimpiadă este un pic altfel, nu are nicio legătură cu programa de gimnaziu, dar doamna (n. red. - în foto, alături de Claudiu) este un profesor foarte bun”, a mai spus prof. Belu.
Greu de spus cu certitudine ce va face Claudiu Camenențchi după încheierea clasei a VIII-a. O opțiune ar fi Matematica-Fizica, însă hotărârea nu ar fi luat-o încă, a mai dezvăluit prof. Sofica Belu.
„Părinții și-au dat seama că prin educație copiii lor pot realiza mai mult”
Școala din Jurilovca este școala în care orice elev și-ar dori să învețe. Arată bine, copiii sunt provocați să-și dezvolte și alte aptitudini, în afara programei școlare, iar profesorii, titulari și profesori ai școlii de mulți ani (cu o excepție), găsesc motivația să se adapteze fiecărei generații de elevi în parte.
Aici, 60% dintre profesorii școlii au învățat în Jurilovca și s-au întors acasă, după facultate, să le predea copiilor de aici, mai spune prof. Belu.
Ce se mai întâmplă la Jurilovca și nu se întâmplă peste tot este că părinții fac echipă bună cu profesorii.
„Dacă vă uitați și pe istoricul rezultatelor de la Evaluarea Națională, veți vedea că cel puțin anul trecut am obținut un onorabil loc 3 (n. red. – la nivel de județ). În fiecare an, rezultatele noastre sunt foarte bune la Evaluarea Națională. Avem profesori buni și părinți interesați să ia copiii note bune și să acceadă către un liceu bun, să-și continue pregătirea. (...) Părinții îi sprijină pe copii în efortul lor de a învăța. Și sprijină școala, asta este cel mai important la noi în comunitate, că părinții sunt alături de școală pentru orice activitate ce înseamnă educație, nu numai performanță. Părinții și-au dat seama că prin educație copiii lor pot realiza mai mult decât au reușit ei”, a adăugat prof. Sofica Belu. Aceeași atitudine o au și părinții cu studii superioare, dar și cei cu studii medii, cu școală generală sau cu un nivel chiar mai scăzut de instruire.
Transport gratuit pentru elevii care merg la liceu
Școala din Jurilovca împreună cu unitățile arondate – Școala Gimnazială Sălcioara și Grădinița Vișina – numără peste 320 de elevi. Sunt elevi din Jurilovca, dar vin și din alte localități vecine, spune prof. Sofica Belu.
Tinerii plecați din localitate cu 10-20 ani în urmă, cei mai mulți în străinătate, încep și aceștia să se întoarcă și-și fac un rost acasă, astfel că numărul de elevi nu scade. Administrația locală, pe de altă parte, îi susține pe copii și după ce finalizează ciclul gimnazial și pleacă la liceu.
„Cel mai apropiat liceu este la 20 km, la Babadag. Pentru copiii fără posibilități financiare, care optează pentru liceul din Babadag, Primăria Jurilovca a pus la dispoziție transport școlar și avem în momentul de față 23 de elevi care merg zilnic la liceul din Babadag. Ceilalți merg la Tulcea, la Constanța, la București, am avut și la Liceul Militar copii, au ales o carieră militară, alții sunt medici, ingineri”, a conchis prof. Sofica Belu.