Istoricii și arheologii care exhumează deținuții de la Periprava au nevoie de fonduri pentru continuarea proiectului

0
Publicat:

Echipa de istorici și arheologi, care în ultimii ani a dezgropat deținuții politic înhumați la Periprava dar și în alte lagăre, are nevoie de fonduri pentru continuarea proiectului.

Deoarece statul român s-a arătat din ce în ce mai dezinteresat de căutarea, descoperirea şi identificarea victimelor comunismului, Fundaţia Doina Cornea, prin Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului, a preluat această activitate.

Toate şantierele arheologice pentru căutarea victimelor comunismului efectuate în România în ultimii ani au fost organizate de Fundaţia Doina Cornea sub egida Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România.

Cercetări arheologice la Periprava
Cercetări arheologice la Periprava

În cercetările efectuate la Periprava, Târgu Ocna, Caransebeş au fost găsite zeci de victime, dar multe au rămas încă în morminte fără cruce asteptând să fie descoperite.

Anul acesta, din cauza lipsei fondurilor necesare, echipa de arheologi și istorici a fost nevoită să amâne două campanii. Una dintre ele fusese programată în luna aprilie 2023 şi era prima cercetare arheologică în vederea descoperirii deţinuţilor politic ucişi fără milă în Insula Mare a Brăilei. Cealaltă campanie fusese programată pentru luna iulie 2023 şi e vorba de dezgroparea ultimilor victime de la Periprava.

În cea de-a noua campanie de căutare, descoperire și recuperare a rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară de la Periprava, au fost identificate încă 11 morminte, din care au fost cercetate 10.

image

Opt dintre morminte aparțin unor deținuți, iar două sunt de dată mai recentă, fiind lăsate neatinse. În ceea ce privește mormintele deținuților, șase sunt înhumări în gropi individuale, iar una a fost făcută într-o groapă comună și conținea scheletele a două persoane, anunță Gheorghe Petrov, responsabilul științific al acțiunii.

În cele nouă campanii desfășurate până în prezent la Periprava au fost executate un număr de 25 de secţiuni sau suprafețe arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 83 de morminte dintre care au fost cercetate 82. Un număr de 74 de morminte aparțin unor deținuți iar opt sunt ale unor persoane decedate în ultimele decenii, în mare parte localnici, care s-au sinucis ori au fost găsiți înecați în Dunăre și au fost îngropați, fără semne de suprafață, în necropola deținuților.

„Ajutaţi-ne să organizăm o nouă campanie de cercetări arheologice la Periprava. Au mai rămas câteva victime ale comunismului aruncate în gropi fără cruce care ne aşteaptă să le descoperim. În acest scop este necesară suma de 28.500 lei care va fi folosită pentru Campania a X-a din cimitirul deţinuţilor politic morţi în lagărul de muncă de la Periprava, astfel: transport - 3.200 lei, închiriat utilaje - 2.800, cazare - 9.750, masă - 9.000 lei, onorarii arheologi - 3.750 lei“, spun istoricii.

Cei care doresc să contribuie cu fonduri o pot face AICI.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite