Guvernatorul Deltei Dunării, despre scandalul canalului Bâstroe: „Treaba asta nu se face așa!”

0
Publicat:

Scandalul pe tema adâncirii canalului Bâstroe continuă. Dacă oficialii de la București cer Kievului explicații și oprirea oricăror lucrări, în Delta Dunării oamenii au diferite păreri și cred că și statul român are partea lui de vină deoarece nu a făcut dragări și decolmatări la timp.

Delta Dunării - arhiva foto
Delta Dunării - arhiva foto

Bâstroe reprezintă pentru ucraineni o variantă de trafic fluvial mai la îndemână și mai economică, deoarece anumite taxe plătite Portului Sulina nu vor mai intra în bugetul României.

Deși Ambasada Ucrainei a susținut că pe acest canal, care leagă Brațul Chilia de Marea Neagră, se execută lucrări de mentenanță, oficiali de la Kiev au anunțat că adâncimea canalului a fost modificată de la 3,9 metri la 6,5 metri, astfel încât și nave de mare tonaj pot trece prin Bâstroe și pot evita astfel intrarea într-un port românesc.

În Chilia Veche și localitățile de pe malul drept al brațului e liniște. Oamenii află de la televizor sau din ziare ce se întâmplă pe malul celălalt. Spun că de la ei nu se vede nici un fel de lucrare de adâncire a nivelului apei. Se vede doar o activitate intensă pe canalul Bâstroe.

În plus, viața lor va fi afectată doar atunci când va scădea nivelul apei, dacă se va întâmpla acest lucru.

„Dacă statul român ar fi făcut, sau ar face, elementarele dragări și decolmatări, Ucraina ar trebui să sape zeci de metri în adâncime. Fizica și principiului vaselor comunicante ar lucra de la sine”, ne spune un angajat în zona traficului fluvial.

Rezervația Deltei Dunării nu știe nimic

Gabriel Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării susține că partea ucraineană nu a transmis nicio notă informativă cu privire la lucrările realizate pe Bâstroe. „Am întrebat colegii, am întrebat la Căpitănia Portului Tulcea, dar nu știu nimic. Dacă existau astfel de lucrări de modificare a canalului trebuia sa ni se prezinte inclusiv un proiect”, spune guvernatorul.

El explică faptul că lucrările de mentenanță efectuate de oricare țară nu trebuie anunțate statului vecin, dar alte lucrări da, mai ales cele care adâncesc un canal. „Pentru orice fel de lucrare de acest gen trebuie parcurse convențiile internaționale. Proiectul intră în analiză, se fac studii, inclusiv studii de impact transfrontalier. Treaba asta nu se face așa cum spun ei: ne-au anunțat și s-au apucat să sape încă doi metri și jumătate. Cu siguranță, lucrurile trebuiau să stea altfel.”

ARBDD susține că monitorizează permanent intrarea pe Bâstroe, iar în prezent acolo nu ar fi nicio navă care să lucreze la adâncirea canalului. „Probabil din cauza inflamării situației în țara noastră și-au retras utilajele de mentenanță”, adaugă guvernatorul.

Dinspre România nu se vede nimic pe Bâstroe, doar că este un „furnicar”, spun localnicii. Multe ambarcațiuni goale urcă pe canal, apoi coboară încărcate pe Sulina. „Din ceea ce am auzit și văd pe brațul Chilia vă pot spune că acesta este ca un furnicar. Nave, barje, împingătoare, auto barje, etc. goale, urcă dinspre Marea Neagră, sunt încărcate în portul Chilia Nouă, dar mai ales la Ismail, apoi ies înapoi în Mare pe la Sulina, sau urcă pe Dunăre spre Europa”, spune un localnic.

Acesta a citit diferite știri despre lucrările executate de ucraineni pe canal, dar spune că ar fi lucrări de dragare pe care ei le-au făcut dintotdeauna, „nu ca ai noștri”.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite