FOTO Vultur pe cale de dispariţie, otrăvit cu furadan în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
codalb

Vulturul codalb este  protejat la nivel internaţional. În România mai există, la ora actuală, aproximativ 30 de perechi de vulturi codalbi. Exemplarele sunt monitorizate atent de către autorităţile din România, care le urmăresc prin satelit, printr-un proiect cu finanţare europeană.

Pe data de 25 martie 2013, localnicii din zona Tatanir au alertat autorităţile după ce au găsit, pe un câmp, mai multe animale moarte. Este vorba despre mai mulţi miei, un vultur codalb, o vulpe şi un câine enot.

Specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea au ajuns la Tatanir, unde au examinat cadavrele şi au preluat probe pentru analize.

În laboratorul de la Tulcea au fost făcute analizele pentru rabie, iar pentru un examen amănunţit (toxicologic), probele au fost trimise la Bucureşti.

Buletinul de analize a ajuns zilele acestea la Tulcea. Rezultatele venite din Capitală indică faptul că animalele au murit otrăvite.

Otrava: un derivat al furadan-ului

„Este vorba despre o intoxicare cu o substanţă numită carbofuran, derivat al cunoscutei substanţe furadan. Animalele au murit otrăvite, ceea ce bănuiam şi noi după culoarea animalului de sacrifiu (roşu aprins). Animalul sacrificat a fost un miel proaspăt pătat cu această substanţă“, a explicat directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.

Acesta a mai precizat că deja în această săptămână la sediul instituţiei au ajuns doi comisari de la poliţie, care vor demara o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat în acest caz.

Ipoteză: vulturul codalb, otrăvit din greşeală

În zonă se zvoneşte că vulturul codalb ar fi murit după ce a mâncat dintr-un cadavru „capcană“ pentru şacali.

Pentru a scăpa de şacali, oierii din deltă folosesc această metodă: otrăvesc un miel de sacrificiu şi îl abandonează în câmp. Şacalii care vin să se înfrupte din cadavru mor otrăviţi. De data aceasta, însă, din animalul sacrificat a mâncat şi un vultur codalb, specie protejată la nivel internaţional.

Nu se ştie la momentul de faţă care au fost toate circumstanţele în care au murit animalele găsite la Tatanir. Urmează ca ancheta poliţiei sp steabilească toate detaliile.

Specie pe cale de dispariţie

Vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), considerat o specie pe cale de dispariţie, constituie subiectul unui program internaţional de monitorizare, iniţiat încă de la mijlocul anilor ‘70 de Suedia şi la care, ulterior, au aderat toate ţările din nordul Europei.

ARBDD derulează actvităţi referitoare la vulturul codalb prin proiectul Danubeparks. Este vorba despre monitorizarea distribuţiei codalbului pe teritoriul rezervaţiei prin acţiuni de inelare, monitorizarea prin telemetrie satelitară, construirea şi instalarea de cuiburi artificiale cu webcam-uri ataşate.

Exemplare inelate, monitorizate de ARBDD

Codalbii sunt păsări de talie mare care trăiesc zeci de ani în perechi stabile şi cu teritoriul ocupat de familie, acesta fiind bine delimitat prin zbor şi strigăte teritoriale, iar uneori chiar prin lupte efective corp la corp.

Unele din cuiburi sunt cunoscute de decenii iar altele sunt recente. Totuşi, necesitatea construirii cuiburilor noi nu este un rezultat al creşterii efectivelor, deşi aceasta are o tendinţă în uşoară creştere în ultimele decenii.

În perioada 2010 – 2011 s-au construit 10 cuiburi de codalb, amplasate în zonele cu cea mai mică influenţă deranjantă a omului.

În perioada februarie–august 2011 s-a desfăşurat cea de-a IV-a etapă, finală, pentru amplasarea ultimelor două cuiburi pentru vulturul codalb pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, şi evaluarea situaţiei tuturor cuiburilor artificiale montate.

Tot în perioada februarie – august 2011 s-a desfăşurat cea de-a III-a etapă a proictului de  monitorizarea prezenţei codalbilor la hrănitori şi alte cuiburi, inelarea puilorşi evaluarea habitatelor şi a resurselor de hrană folosite de această specie.

Este una dintre cele mai frumoase păsări din Delta Dunării, un adevărat „rege al deltei“, aşa cum este denumit de specialişti. Conform site-ului chettusia.com, aripile deschise ale codalbului ajuns la aproape 250 de centimetri, iar greutatea – la şapte kilograme.

„Nu este prima primăvară când în acea zonă se înregistrează mortalităţi în rândul păsărilor. Anul trecut, în aceeaşi zonă, au murit mii de porumbei, otrăviţi cu furadan  de la seminţele tratate chimic împotriva dăunătorilor, fapt total interzis în Delta Dunării. Si asta deoarece în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, singura deltă din Europa declarată Rezervaţie a biosferei se practică, încă, agricultura intensivă şi păşunat intensiv“, spun cei de la Salvaţi Dunărea şi Delta.

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite