FOTO Unde se află ultima plajă virgină din România. Imagini care-ţi taie răsuflarea din locul cu nisip alb şi scoici gigant
0Turiştii şi păsările sălbatice îşi dispută ultimele colţuri de vis din natură în România. La început a fost Vama Veche, apoi Vadu, Tuzla şi Gura Portiţei. Rând pe rând, ultimele colţuri sălbatice de natură au fost descoperite de turiştii care caută liniştea şi ţinuturile virgine.
În inima Deltei, natura a zămislit una dintre cele mai frumoase plaje: Perişor. Aici descoperi kilometri întregi de plajă pustie, apă cristalină, cai sălbatici, nisip de o nuanţă albicioasă amestecat cu scoici gigant, păsări de tot felul, şi o cherhana părăsită fac din Perişor un loc de poveste. Resturi de butuci, aduşi la ţărm de valuri, stau mărturie a faptului că acolo nu a pătruns turismul de masă.
Pentru a ajunge la plaja Perişor, trebuie să mergi câteva ore cu barca pe canalele ştiute doar de localnici, dar peisajul mirific ce te aşteaptă merită orice efort.
Colţul de Rai este situat la 25 de kilometri de Gura Portiţei şi la 30 de kilometri de Dunăvăţul de Jos. Ca să ajungi aici trebuie să urmezi traseul Canalul Lipovenilor, Canalul Dunavăţ, Canalul Mustaca, Canalul Dranov şi ajungi la Canalul Perişor.
Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării atrag atenţia că zonele strict protejate cu care se învecinează Perişor „sunt suprafeţe restrânse, din interiorul rezervaţiei, în care se păstrează, în condiţii nemodificate sau puţin modificate de om, specii de plante şi animale, precum şi mediul lor de viaţă. De aceea, intrarea în interiorul acestora este permisă doar în scop de cercetare şi de supraveghere“.
La nord de plaja Perişor, spre braţul Sfântul Gheorghe, începe aria Sacalin-Zătoane, cu o suprafaţă de 21.410 hectare de deltă şi o porţiune de câţiva kilometri de plajă. Atât suprafeţele de apă, cât şi grindurile şi plaja litorală sunt locuri de maximă concentraţie a ornitofaunei în timpul migraţiei de primăvară-toamnă. Insula Sacalin reprezintă zona cea mai importantă de cuibărit, premigraţie şi migraţie.
La sud de zona plajei Perişor, nisipul continuă aproximativ 25 de kilometri până la Gura Portiţei, însă turistul nu are voie să pătrundă pe aceste plaje deoarece aici este aria strict protejată Periteaşca-Leahova, cu o suprafaţă de 4.125 de hectare. Cuprinde lacurile Leahova Mare şi Mică, Periteasca, Pahane, Coşna, Insula Bisericuţa şi o serie de grinduri nisipoase. Aici au fost identificate trei specii endemice de moluşte şi numeroase specii de păsări care se opresc pentru hrănire şi popas, precum gârliţele, gâştele cu gât roşu, pelicanii, raţele şi călifarii.
Vă mai recomandăm: