FOTO Imagini de vis din Delta Dunării. Cum se reinventează un sat pitoresc aşezat în nordul Dobrogei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dobrogea. Mahmudia, Tulcea Sursa Facebook Comuna Mahmudia
Dobrogea. Mahmudia, Tulcea Sursa Facebook Comuna Mahmudia

Un loc aparte se găseşte în nordul Dobrogei, în Delta Dunării. Satul Mahmudia a luat naştere pe locul unei aşezări romane, are peisaje extrem de frumoase, iar turismul şi pescuitul se împletesc cu aventura.

Pentru noi este cel mai frumos loc din lume, spun cei care au creat pe Facebook comunităţi virtuale dedicate Mahmudiei.

Comuna tulceană Mahmudia este situată pe malul drept al braţului Sfântului Gheorghe, la poalele estice ale dealului Beştepe, la 34 kilometri de Tulcea. Mahmudia a luat naştere pe locul unei vechi aşezări romane, Cetatea Crucii, ale cărei ruine sunt încă vizibile pe una din cele 5 coline.

Nu are alte sate componente în prezent, astfel că satul este şi reşedinţă de comună. Vatra localităţii este despărţită de Drumul Judeţean 222C. Se învecineză la nord cu Maliuc, la est şi sud cu Murighiol şi la vest cu Beştepe.

„Mahmudia face parte dintre comunele care s-au reorganizat în anul 2004, separându-se de Beştepe. Caracterul specific al comunei este aspectul urban pronunţat, datorat numeroaselor blocuri construite în special pentru minerii veniţi de peste tot să lucreze la carierele din zonă (Mahmudia, Beştepe etc) - se arată pe site-ul comunei.

Populaţia este formată din români, lipoveni, ucraineni şi câteva familii de turci veniţi în secolul al XVIII-lea. La ultimul recensământ erau înregistraţi 2.968 de locuitori: 1,21% din populaţia stabilă a judetului Tulcea, Din punct de vedere etnic, în localitatea Mahmudia trăiesc: români - 2.382, ruşi-lipoveni - 510, ucraineni - 36, turci - 28, bulgari - 2. 

Mahmudia Tulcea Dobrogea Sursa Facebook Comuna Mahmudia
Mahmudia Tulcea Dobrogea Sursa Facebook Mahmudia Grup / Anatolie Gherasimov

Mahmudia a devenit prima comunitate din Romania care a decis inundarea terenurilor neproductive pentru a reface capitalul natural pierdut al comunei. „Este un exemplu de urmat pentru reconstrucţia ecologică a terenurilor neproductive din incintele îndiguite din Delta Dunării“ - spun edilii.

Localnicii fac eforturi pentru a păstra tradiţiile populare, prin organizarea de festivaluri ale diversităţii şi existenţa unei asociaţii culturale intitulate Centrul Cultural Delta Dunării, sau pentru a îmbogăţi turismul din zonă, prin amenajarea unui parc de aventură Salsovia. Cazare este disponibilă la pensiunile din sat care ţin la specificul zonei, dar şi la confort. 

Pentru plimbări prin Delta Dunării, ghizii locali oferă bărci, veste de salvare şi poveşti pescăreşti cu duiumul. Totul este mai cu gustos când este asezonat cu preparatele din peşte, plăcintele lipoveneşti şi nelipsitul rachiu.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Locuri minunate din jurul Deltei Dunării, care trebuie neapărat explorate

VIDEO Dobrogea mirifică, imortalizată de un fotograf împătimit. „N-ai cum să uiţi aşa ceva, n-ai cum!“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite